Fizičko vaspitanje: Kako je izgledao čas prije 30 ili 40 godina?

U današnje doba, sa pojavom tehnologije poput televizora, interneta i mobilnih telefona, djeca se sve manje kreću. Zbog toga imaju problema sa krivom kičmom, gojaznošću, ravnim tabanima i ostalim deformitetima. Zato upravo časovi fizičkog vaspitanja u školama igra važnu ulogu u njihovom razvoju.

Fizičkom vaspitanju u osnovnim školama ni blizu se više ne pridaje značaj kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji.

Fizička aktivnost je, osim sveopšteg zdravlja, koje se u to doba cijenilo, veoma važna. Tako se pridavala izuzetna važnost časovima fizičkog vaspitanja.

Fizičko vaspitanje ili fizička kultura kako se predmet nekada zvao, važan je dio školskog obrazovanja u svakoj zemlji. Ne samo zbog blagostanja za tijelo koje imaju gimnastika, vježbe obilikovanja i sport, nego i zbog boljeg rada unutrašnjih organa i mozga, koji su bitni dio u obrazovanju djece.

Foto: Wikipedia

Tjelesno/fizičko vaspitanje

Nešto starije generacije pamte vremena kada je tjelesno vaspitanje bilo jedan od važnih predmeta u školi i kada mu se pristupalo sa velikom ozbiljnošću. To su generacije koje su stasavale prvih decenija nakon Drugog svetskog rata i tokom ranog perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Važnost tjelesnog vaspitanja, kao stvari koja je od opšte društvene koristi, svakako je imala pozitivan uticaj. U zdravom tjelu –zdrav duh, glasila je parola, a opšte je poznato da nema zdravog društva bez zdravog duha njegovih pripadnika, niti ga ima bez tjelesno zdravih ljudi.

Časovima u školama se pristupalo veoma ozbiljno, te su se i ocjene tako vrjednovale. Najbolji su učenici i najpopularnija djeca imali petice iz fizičkog.

Oprema na času
Oprema za čas je bila veoma važna. Djevojčice su nosile crne trikoe, a dječaci sportske šorceve i bele majice. Od obuće su bile obavezne patike ili baletanke, koje su se nosile isključivo u sali za vježbanje.

Foto: Wikipedia

Čas je počinjao tako što su svi đaci stajali u vrsti i čekali prozivku. Poslije prozivke, kreće zagrejavanje, koje je obično podrazumjevalo trčanje dva ili tri kruga oko sale.

Na časovima se dosta radila gimnastika i bila jedna od omiljenih aktivnosti. Na strunjačama su se radili kolut u naprijed i nazad, stav na šake, zvijezda. Zatim su tu i ostale aktivnosti poput preskakanja kozlića, hodanja po gredi i preskakanje konopca. Od sportova su se najviše praktikovali rukomet, odbojka i košarka.

Foto: Wikipedia

Većini djece u to vrijeme je upravo ovaj čas bio jedan od omiljenih. Fizička aktivnost i lijepo držanje su bili veoma važni. Ocjena iz ovog predmeta visoko je kotirala.

Ljudsko tijelo, fizička aktivnost, rad, zdravlje, stvari su koje su se nekada slavile. Učenici iz tih generacija mogli su da urade po 20 sklekova, 20, zgibova, da preskoče zid ili da istrče 100 metara za 12 sekundi. Zato i ne iznenađuje što je to doba iznjedrilo i neke od najvećih sportista svih vremena na ovim prostorima.

Izvor: impulsportal.net

Pročitajte više: Nasilje je važna tema: Kako razgovarati s vašim djetetom?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)