Nasilje je važna tema: Kako razgovarati s vašim djetetom?

Odgoj djeteta jedan je od najuzbudljivijih poslova koje ćete ikada imati, ali i jedan od najtežih. Pokušajte biti što bolji roditelj. Naš složeni svijet svakodnevno će vas stavljati na test uznemirujućim problemima koje djeca teško razumiju. Istraživanja pokazuju da djeca, posebno ona između 8 i 12 godina, žele da njihovi roditelji razgovaraju s njima o najtežim problemima današnjice. Ti problemi često se vežu i za nasilje. Čak i kada dostignu adolescenciju, žele u svom životu imati brižnu odraslu osobu koja će razgovarati o ovim problemima.

Nasilje u današnjem svijetu u medijima, pa čak i u našim školama može učiniti da se naša djeca osjećaju uplašeno i nesigurno. Djeca se moraju često nositi s teškim pitanjima poput nasilja u ranijoj dobi. To je često i prije nego što budu spremna razumjeti sve aspekte kompliciranih situacija.

Čak i u tako složenim vremenima, roditelji imaju sposobnost da odgajaju zdravu, samopouzdanu i sigurnu djecu koja znaju mirno rješavati sukobe i donositi pametne odluke da se zaštite. Roditelji bi trebali razgovarati sa svojom djecom kako bi im pomogli da nauče tačne informacije i kako bi im dali vrijednosti koje žele usaditi.

Photo by Andrea Piacquadio Izvor: Pexels

Razvijte otvorenu komunikaciju

Važno je da sa djecom razgovarate otvoreno i iskreno. Koristite ohrabrenje, podršku i pozitivno potkrepljivanje kako bi vaša djeca znala da mogu postaviti bilo koje pitanje na bilo koju temu. Pružite direktne odgovore. U suprotnom, vaše dijete može izmisliti vlastita objašnjenja koja ga mogu zastrašiti više od bilo kakvog iskrenog odgovora koji biste mogli ponuditi. Koristite svakodnevne prilike za razgovor kao prilike za diskusiju. Neki od najboljih razgovora koje ćete voditi s djetetom održat će se kada ih najmanje očekujete

Ohrabrite svoje mališane

Djeca se osjećaju bolje kada govore o svojim osjećajima. Podiže teret suočavanja sa strahovima i ponudite emocionalno oslobađanje. Ako se vaše dijete čini stalno depresivnim, ljutitim ili se osjeća odbačenim, posebno je važno uvjeriti ga da ga volite i potaknuti ga da govori o svojim problemima. Ukoliko je bio nasilan ili je žrtva nasilja, presudno je dati mu sigurno mjesto za izražavanje svojih osjećaja.

Priznajte strahove svoje djece i uvjerite ih u njihovu sigurnost

Djeca koja doživljavaju ili svjedoče nasilju, kao i ona koja su nasilna djela vidjela samo na televiziji, često postaju zabrinuta i prestrašena. Zbog toga je važno uvjeriti dijete da njegov lični svijet može ostati siguran. Pružajući dosljednu podršku i prihvatljivo okruženje, možete pomoći u smanjenju dječjih strepnji i strahova.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori