Alergije i kućni ljubimci: Jesam li alergična na svog psa?

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, osim onda kada to prijateljstvo izaziva snažnu reakciju. Alergije na kućne ljubimce su česta pojava. Prema istraživanjima, oko 30% stanovništva podložno je reakcijama. Iako su alergije na mačke otprilike dvostruko češće, alergijske reakcije na pse uglavnom su težeg oblika. To je posebno slučaj kod osoba s astmom.

Šta uzrokuje alergije na pse?

Psi izlučuju proteine ​​koji završavaju u njihovoj mrtvoj koži, slini i mokraći. Alergijska reakcija javlja se kada imunološki sistem osjetljive osobe abnormalno reaguje na, obično bezopasne, bjelančevine. Različite pasmine proizvode različite proteine, pa je moguće dobiti veću reakciju na neke pse nego na druge.

Alergen najviše možemo pronaći u životinjskom krznu. Odatle se zadržava na tepisima, odjeći, zidovima i između jastuka na kauču. Dlaka kućnih ljubimaca sama po sebi nije alergen, ali može zadržati prašinu i čestice. Te čestice se kasnije mogu pronaći u vašim očima ili plućima.

Simptomi alergije na pse

Simptomi alergije na pse mogu biti od blagih do onih težih. Možda se neće pojaviti nekoliko dana nakon izlaganja kod osoba s niskom osjetljivošću.

Neke indikacije da ste alergični na pse uključuju:

  • oticanje i svrbež u nosu ili oko očiju
  • crvenilo kože nakon što je bila u kontaktu sa slinom psa
  • kašalj ili otežano disanje u roku od 15 do 30 minuta izlaganja alergenima
  • osip na licu, vratu ili prsima
  • teški napad astme (kod osoba s astmom)

Djeca s alergijama na pse često će uz gore navedene simptome razviti i ekcem. Ekcem je bolna upala kože.

Ljudi su nekad vjerovali da izlaganje novorođenčeta porodičnom psu kod djeteta može razviti alergiju na kućnog ljubimca. Srećom za vlasnike pasa čini se da je upravo suprotno. Nekoliko je istraživanja posljednjih godina otkrilo da izlaganje bebe kućnom ljubimcu ne povećava rizik od razvoja alergija ili astme. To zapravo može zaštititi dijete od razvoja u budućnosti.

Kako liječiti alergije na pse?

Jedini siguran način da se riješite alergija na kućne ljubimce je uklanjanje ljubimca iz vašeg doma. Međutim, postoje načini za smanjenje izloženosti alergenima i smanjenje simptoma ako se ne želite rastati od svog krznenog prijatelja. Najbolje bi bilo posjetiti vašeg ljekara koji vam svakako može dati više informacija. Postoji dosta slučajeva u kojem su čovjek i alergija na ljubimca pronašli zajednički jezik.  

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori