Pas i dijete: 5 prednosti za zajedničko odrastaju

girl-dog-touching-noses
Izvor: freepik.com

Svako dijete u nekom trenutku željet će da ima kućnog ljubimca. Mnogi se odluče da to bude pas, jer se brzo i lako vežu. Kao roditelj, prva pomisao su vam finansijske obaveze i poslovi koji proizilaze iz posjedovanja kućnog ljubimca. Međutim, da li ste znali da to zapravo može koristiti zdravlju i razvoju vaše djece?

Životna lekcija o odgovornosti

Tražite priliku da svoje dijete naučite važnoj životnoj lekciji? Briga o živom biću razlikuje se od bilo koje druge odgovornosti. Od hodanja, kupanja i hranjenja - sve su to zadaci koje bi vaše dijete moglo učiniti za kućnog ljubimca.

Djeca koja odrastaju s psima su zdravija

Imunološki sistem

Nedavna istraživanja o dječjem zdravlju došla su do zaključka da djeca koja su živjela s kućnim ljubimcima (ali posebno psima) tokom prve godine života imaju bolji imunološki sistem od one koja nisu. Vjeruju da je izloženost psima možda pozitivno potaknula sazrijevanje njihovog imuniteta još tokom dojenačke dobi. Uz to, kad su se razboljeli, trebao im je kraći kurs antibiotika u poređenu s djecom koja nisu živjela s kućnim ljubimcima.

Alergije

Drugo je istraživanje pokazalo da je kod djece koja su imala predispozicije od respiratornih alergija ili astme, mnogo je manja vjerovatnoća da će je zapravo i razvit. Otkrili su da je rano izlaganje ključno. Djeca koja su imala psa nakon prve godine rođenja nisu imala dodatne zdravstvene benefite.

Koža

Nedavna istraživanja otkrila su da pas zapravo štiti djete koje je izloženo riziku od ekcema. Zapravo su djeca s alergijama imala četiri puta veću vjerovatnoću da će razviti ekcem.

Izvor: frepik.com

Bolja emocionalna inteligencija

Svi su čuli za IQ, ali jeste li razmišljali o poboljšanju EQ-a djeteta ili emocionalne inteligencije? Posjedovanje psa omogućit ćete svom djetetu vježbanje ovih vještina i poboljšavanje njihove emocionalne inteligencije. Briga za drugi život zahtijevat će od vašeg djeteta da postane empatična osoba.

Uz to, briga o kućnom ljubimcu gradi djetetovo samopoštovanje . Ostvarivanje malih zadataka, poput punjenja posude s vodom, pomoći će im da se osjećaju sposobnima. Ovo će im također pružiti osjećaj postignuća.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da djeca koja imaju psa u kući imaju smanjen nivo anksioznosti i smanjenu količinu percipiranog stresa. Oni vjeruju da djeca koja razgovaraju sa psima imaju više oksitocina koji se ispušta u njihov mozak.

Igra i vježbanje

Pokušavate pronaći način da djecu odvučete s kauča i odmaknete od ekrana? Pokušajte udomiti psa! U prosjeku, djeca koja imaju psa u kući ostvaruju prosječno 11 minuta više vježbanja po danu. Te se minute možda ne čine puno, ali nakupe  5,5 sati mjesečno i 66 sati godišnje! Neki istraživači vjeruju da posjedovanje kućnog ljubimca može biti odličan način za borbu protiv pretilosti kod djece.

Psi kao terapija

Autizam

Jeste li znali da gotovo 2% cjelokupne populacije djece u dobi od 2 do 17 godina ima autizam. Neprofitne organizacije, otkrile su da psi za terapiju imaju nevjerojatan utjecaj na kvalitetu života i razvoj djece s autizmom. Neke od mnogih pogodnosti uključuju:

  • Pas pruža osjećaj sigurnosti
  • Smanjuje anksioznost i djela agresije
  • Povećana spremnost za isprobavanje novih stvari
  • Povećana sposobnost suočavanja sa strašnom situacijom
  • Povećava socijalnu interakciju
  • Potiče verbalnu komunikaciju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)