Konaković: Kako je moguće da se na KCUS-u za dan povećao broj hospitaliziranih za skoro 200

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na današnjoj sjednici izrazio je sumnju u današnje brojke hospitaliziranih na KCUS-u. Sumnju obzirom da je za dan zabilježeno povećanje od čak 200 pacijenata.

Konaković se, kako kaže, vodio brojevima koji se nalaze u službenim biltenima. Rekao je da je danima zabilježen postepeni rast hospitaliziranih, a onda danas nagli skok.

"Kako je moguće da u je danu prikazano 200 više ležećih pacijenata. U svim danima prije u biltenima ste prikazivali 324, 302, pa 308 pacijenata, a sada 519. Šta se desilo? Krajem oktobra ste uradili istu stvar, isto smo vas pitali i formirali komisiju kojoj niste dozvolili ulazak u KCUS", pitao je Konaković.

Tragom ove informacije pregledali smo biltene Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo iz proteklih nekoliko dana. Tako je 11. marta bilo 346 hospitaliziranih na KCUS-u, 12. marta bilo ih je 308, a 13. marta bilo je 302 hospitalizirana pacijenta, što je predstavljalo blagi pad hospitaliziranih.

Povećanje je zabilježeno 14. marta kada je na KCUSU bilo 324 hospitalizirana pacijenta, da bi danas taj broj iznosio nevjerovatnih 519 hospitaliziranih pacijenata, što je povećanje za 195 pacijenata.

Podsjetimo, na osnovu uredbe federalnog kriznog štaba svaka bolnička ustanova treba obezbijediti minimalno 30 posto kapaciteta za COVID pacijente.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori