Trebaju li djeca zapravo piti mlijeko?

Djeca

Piše Barbara Slade Jagodić

Odrastala sam dijelom na otoku Hvaru. Kako je moja nona imala koze, svako jutro bi nas djecu dočekalo svježe prokuhano kozje mlijeko. Svatko je imao svoju šalicu i mlijeko se moralo popiti. "Bit ćete tako zdraviji i snažniji,“ govorila je nona, mama i teta.

Kasnije smo prešli na kravlje kupovno mlijeko, koje se i dalje obavezno pilo svaki dan ujutro. S praksom ispijanja mlijeka prestala sam tek s odlaskom u drugi grad na fakultet, kad bih ga pila tek malo s kavom. Nakon tridesete i to sam ukinula jer me počela smetati laktoza.

Svojoj trogodišnjoj curici dajem mlijeko svako jutro, a konzumira ga i u kombinaciji s drugim proizvodima poput omiljenog Čokolina. Neke njezine male prijateljice uopće ne piju mlijeko.

To me dovelo do pitanja:

Trebaju li djeca zapravo piti mlijeko?

Argument za svakodnevno konzumaciju mlijeka ugrađeno nam je prvenstveno kroz tradiciju, jer su se djeca generacijama tako podizala. Kroz mlijeko smo dobivali vitamine, minerale i proteine te je mlijeko bilo presudno za zdrave i čvrste kosti.

Naišla sam na niz smjernica oko konzumacije mlijeka u djetinjstvu, a uglavnom se drže onog što su naše bake i none govorile. Fokus je na vitaminu D, vitaminu A, cinku, kalciju, kaliju, fosforu, tj na čvrstim kostima i dobrom krvnom tlaku.

Što ako dijete ne pije mlijeko?

Vitamine i minerale koje bi dijete inače dobilo kroz mlijeko treba nadoknaditi unosom namirnica koje imaju te sastojke. Neka istraživanja kod djece vegana pokazala su da mogu patiti od manjka željeza, vitamina B12 i joda. Nisam stručna, ali sigurno postoje dobri nadomjesci. Alergije na laktozu nisu toliko rijetke pa su valjda izmislili nešto.

Argumenti protiv mlijeka

Krenete li guglati, pronaći ćete i dosta informacija koja uopće ne idu u prilog mlijeku.

Istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da mlijeko nije najbolji prirodan izvor kalcija. Lisnato povrće i brokula imaju više kalcija od mlijeka. Važno je paziti da kod unosa kalcija uvijek mislite i na vitamin D koji pomaže njegovoj apsorpciji.

Kad smo kod kostiju, drugo istraživanje je pokazalo kako prevelika konzumacija mlijeka zapravo šteti kostima. Pijete li više od tri čaše mlijeka na dan, to je maksimalna preporučena količina, možete si napraviti više štete organizmu nego koristi.

Za jače kosti bitna je tjelovježba. Bolje je da djeca trče sat vremena vani nego da popiju još jednu čašu mlijeka.

Zaključak

Dajte djeci mlijeko ako želite, ali ne pretjerujte s količinama. Voda je i dalje najbolje piće za djecu, dok su sokovi i kupovni čajevi puni šećera, što ih čini nezdravima.

Uostalom, najbolje da pitate pedijatre za to. Ja sam samo mama koja postavlja pitanja.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Pročitajte i ovo: Jabuke, banane i mlijeko: Jedete ih u POGREŠNO vrijeme i zbog toga vam UGROŽAVAJU zdravlje!

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)