U Njemačkoj: dopunska nastava na Bosanskom jeziku

Frankfurta i Hanau, u pokrajini Hessen

Bosanska skola Frankfurt Hanau ispred GK Frankfurt
Bosanska škola Frankfurt Hanau ispred GK Frankfurt

U SR Njemačkoj se već dugi niz godina uspješno održava dopunska nastava na Bosanskom jeziku. Dopunska Nastava se izvodi na osnovu međudržavnog sporazuma između SR Njemačke i Bosne i Hercegovine potpisanog 2005 godine. Na osnovu ovog međudržavnog sporazuma, naši dragi mališani su u mogućnosti u pokrajini Hessen ali i u drugim pokrajinama širom savezne republike Njemačke da pohađaju dopunsku nastavu na Bosanskom jeziku. Ocjene iz dopunskih Bosanskih Škola se uvode u opisnoj formi u njemačka školska svjedočanstva. Predmeti koji se izučavaju su: Jezici i književnost naroda Bosne i Hercegovine, Muzička kultura, Likovna kultura, Historija, Geografija i Poznavanje prirode i društva.

Organitacioni tim Bosanske skole Frankfurt i Hanau

U petak 07.07.2023 su 78 učenika Bosanskih škola iz Frankfurta i Hanaua uručena školska svjedočanstva u Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine za uspješno završenu 2022/2023 školsku godinu.

Generalna konzulica Višnja Lončar se u pozdravnom govoru srdačno zahvalila svim učenicima Bosanske Škole u Frankfurtu i Hanau te naznačila važnost njegovanja maternjeg jezika i dopunskog obrazovanja djece u dijaspori. Gospođa Lončar se zahvalila nastavnicama Neli Miler, Ruži Izairi, Almi Hodžić i Čamki Ćanić na njihovom unapređenju rada Bosanskih Škola u pokrajini Hessen.

Ismet Šahurić se ispred DBHKV "Sevdah - Frankfurt am Main" e.V. kao pravnog nosioca Bosanke Škole u pokrajini Hessenu srdačno zahvalio svim učenicima, nastavnicama i roditeljima i roditeljskom savjetu na ukazanom povjerenju i neizmjernoj podršci u radu Bosanske škole u pokrajini Hessen. Bosanska Škola u pokrajini Hessen uspješno radi već punih 12 godina. G-din Šahurić ujedno ovim putem poziva i druge gradove u pokrajini Hessen da se uključe u osnivanje i rad novih Bosanskih Škola.

Posebna zahvala je upućena generalnoj konzulici Višnji Lončar i cjelokupnom timu GK Bosne i Hercegovine za veoma uspješnu saradnju.

Generalna konzulica Višnja Lončar i nastavnica Alma Hodžić
Generalna konzulica Višnja Lončar i nastavnica Nela Miler
Generalna konzulica Višnja Lončar i nastavnica Čamka Ćanić

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)