Jesu li jutarnje mučnine povezane sa spolom djeteta?

Trudnoća

Žene koje u trudnoći pate od jakih jutarnjih mučnina, takozvane trudničke hiperemeze, imaju veće šanse za rađanje djevojčice. Istraživači su proučavali čak 1.7 milijuna trudnoća kako bi došli do tog zaključka.

Njihova analiza povezala je trudničku hiperemezu s malom mogućnošću dobivanja sina. Nije jasno zašto je to tako, ali jedno od objašnjenja je da su muške bebe osjetljivije u maternici i manje u stanju izdržati teških devet mjeseci.

Trudnička hiperemeza puno je teže stanje od 'normalnih' jutarnjih mučnina i pogađa jednu od sto trudnica. Buduće majke povraćaju do 50 puta dnevno, dehidriraju, gube do 10 posto svoje težine i, u nekim slučajevima, čak dolazi i do spontanog pobačaja.

Žene pod stresom češće rađaju djevojčice Generalno gledajući, rađa se malo više dječaka od djevojčica. Međutim, 56 posto beba u Švedskoj čije su majke patile od tog stanje bile su djevojčice, objavio je New Scientist.

Istraživači su također potvrdili da su žene koje su pratili imale i više spontanih pobačaja. Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku kažu da je jedno od objašnjenja da je veća mogućnost pobačaja kod muških beba. Druga je da ženske bebe jednostavno češće izazivaju jake mučnine u trudnoći.

Prijašnja istraživanja već su pokazala da žene koje su pod stresom i imaju problema kod kuće, na poslu ili u ljubavnom životu prije nego zatrudne češće rađaju djevojčice. Ne zna se točan razlog pa nema ni specifičnog liječenja Ne zna se točan razlog zašto neke trudnice imaju sklonost povraćanju i jakim mučninama u trudnoći, a druge nemaju nikakvih problema. Hiperemeza gravidarum (povraćanje u trudnoći) je problem nepoznatog uzroka pa ne postoji specifična terapija.

"Liječenje hiperemeze u pravilu je simptomatsko i sva je pažnja usmjerena na gestacijsku dob, a tiče se primarno korekcije disbalansa tjelesnih tekućina i soli, koja je poremećena upravo prečestim i preobilnim povraćanjem", objašnjava ginekolog Erden Radončić.

Pročitajte i ovo: Da li ste znali: Trudnoća mijenja mozak žene, a pljuvačka…

Pratite nas a Facebook akter.ba - Jesu li jutarnje mučnine povezane sa spolom djeteta?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)