Najstarijem psu na svijetu Bobiju zbog istrage privremeno oduzeta titula

NAJSTARIJI PAS

Bobiju, portugalskom mastifu, koji je stekao titulu najstarijeg psa na svijetu kada je umro prošlog oktobra u 31. godini, privremeno je oduzeto priznanje nakon što su se pojavile sumnje u njegov životni vijek.

Bobi je bio upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, koja ga je proglasila i najstarijim živim psom na svijetu i najstarijim psom ikada u februaru 2023. godine. Smrt psa dospjela je na naslovne strane novina širom svijeta, piše The Guardian.

Do Bobijeve smrti u dobi od 31 godine i pet mjeseci, najstariji zabilježeni pas bio je Bluey, australski govedar koji je umro 1939. godine u dobi od 29 godina i pet mjeseci.

Međutim, nakon odavanja počasti ubrzo su uslijedila ispitivanja i sumnje u Bobijevu rekordnu starost, koja je jednaka više od 200 ljudskih godina.

Neki posmatrači su primijetili da slike Bobija iz 1999. pokazuju da ima šape različitih boja u odnosu na psa koji je uginuo u Portugalu 21. oktobra 2023. godine, dok su veterinari istakli da, iako je njegova starost upisana u nacionalnu bazu podataka kućnih ljubimaca, takvi unosi se obično zasnivaju na o samocertificiranju vlasnika. Zatim je uslijedilo genetsko testiranje koje je potvrdilo da je star, ali nije pokazalo preciznu starost.

Danny Chambers, veterinar i član Vijeća Kraljevskog koledža veterinarskih hirurga, koji predstavlja 18.000 veterinara, rekao je da "ni jedan od veterinarskih kolega ne vjeruje da je Bobi zapravo imao 31 godinu".

IZVOR: KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)