Ovo su najljepše i najskuplje mačke na svijetu

Prelijepe, ali i nevjerovatno skupe.

Cat paws
Photo by Alice Castro Izvor: Pexels

Neke mačke su rjeđe od drugih, a ta kombinacija rijetkosti i ljepote je dovela do toga da koštaju papreno. Malo smo istraživali i pronašli najskuplje rase.  Od nekih iznosa će vam se možda zavrtiti u glavi. Pogledajte i uživajte u fotografijama...

Persijske mačke

Među najskupljim rasama mačaka na prvo mjesto je stigla persijska mačka. Ona potiče s Bliskog istoka. Umiljata je, mirna i blage naravi. Nerijetko se sprijatelji s malim životinjama, papagajem ili hrčkom. Nije pretjerano razigrana pa je mnogi zovu salonskom mačkom. Njena cijena doseže i do 5.500 dolara.

Photo by Claudia Schmalz Izvor: Pexels

Ruska plava mačka

Odmah za njom, nalazi se ruska plava mačka. Ima svilenkastu dlaku plavo-sive boje, smaragdno zelene oči, a uz to je vrlo umiljata i odana poput psa. Cijena može da ide i do 3.000 dolara.

Photo by Kirsten Bühne Izvor: Pexels

Savana

Da li ste nekad čuli za savana mačku? U pitanju je hibridna vrsta nastala ukrštanjem divlje afričke i domaće mačke. Ona zahtijeva nekoga ko će se brinuti o njoj, jer je po prirodi jako živahna. Dobra je skakačica, koja bez problema može sa poda da skoči na vrh vašeg frižidera! Zanimljiva je i činjenica da ova mačka ima i smisao za humor, a neke od omiljenih šala su joj skrivanje od vlasnika. Cijena može da ide i do 20.000 dolara!

Manske mačke

Nastala je na ostrvu Manu u Irskom moru i smatra se jednom od najzahtjevnijih vrsti. Manska mačka može imati različite dužine repa, a mogu biti i potpuno bez repa. Njihova cijena se kreće između 800 - 4 000 dolara.

Photo by Bianca Marolla Izvor: Pexels

Sfinks mačka

Prva je rođena 1966. u Torontu, a karakteristika joj je da nema krzno. Jako je inteligentna, glasna i "pričljiva". Ono što najviše voli je društvo. Odlično se slaže sa dijecom i psima. Nisu vrsta koja voli da bude samostalna kao druge mačke. Kako nemaju krzno, ovo su isključivo kućne mačke i ne bi smjele dugo da budu na hladonoći ili direktnom suncu. Cijena im se kreće od 300 - 3 000 dolara.

Škotski fold

Škotski fold je vrlo zanimljiva mačka srednje veličine. Posebno je prepoznatljiva po malim, preklopljenim ušima i vrlo umiljatom karakteru. Preklopljene uši uzrokuje dominantan gen koji utiče na hrskavicu, zbog čega poprimaju specifičan oblik. Ako želite da vam škotski fold postane kućni ljubimac morat ćete da izdvojite između 200 i 3 000 dolara.

Photo by cottonbro Izvor: Pexels

Izvor: stil.kurir.rs

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori