Kako pročitati govor tijela vašeg ljubimca?

Vlasnici bi pažljivo trebali tumačiti šta im govorom tijela njihov ljubimac želi poručiti.

Cat and rabbit
Photo by Helena Lopes Izvor: Pexels

Kada pas zareži i iskezi zube, sve je jasno. Međutim, šta znači kada zamorac zaskviči ili kad mačka naćuli uši? Kako pročitati govor tijela vašeg ljubimca?

Kućni ljubimci posebno osvajaju srca naših mališana. Oni im posvete pažnju, maze ih i vole. Međutim, neprestano tapšanje i podizanje nije dobro za većinu životinja. Vlasnici bi pažljivo trebali tumačiti šta im govorom tijela njihov ljubimac želi poručiti.

Zamorci i zečevi

Ove krznene životinje nisu za maženje. Kada ih vlasnici podignu iz kaveza, ukoče se. Razlog za to, stručnjaci su naveli paralizu straha. Riječ je o refleksu na dodir. Zečevi često spuste uši i stisnu se. Ne uživaju u maženju, već samo paničare.

Životinje koje su u prirodi lovina, nastoje se što je više moguće umiriti. Ugrađen im je prirodni refleks da se sakriju od predatora. Zato zamorce i zečeve nikada ne treba uzimati u ruke odozgo jer će pomisliti da su ulovljeni. Bolje je sjesti na pod i posmatrati ih u nivou njihovih očiju. Zamorci ispuštaju razne zvukove, ali kada su uplašeni oni skviče. To nipošto ne treba tumačiti kao zvuk radosti.

Hrčci

Hrčke nikada ne treba davati djeci za igru. Oni su nočne životinje, te tokom dana vole da spavaju. Ne vole da ih se dira. Ponekad će se pokušati odbraniti, te u toj odbrani ugristi vas. Aktivni su, veseli i bučni noću. To se dešava baš onda kada njihovi vlasnici pokušavaju spavati.

Psi i mačke

Kada pas maše repom, ne znači nužno da je sretan. Napeti položaj tijela, lagano spuštene uši, režanje i lavež, očit su znak agresije. Suprotno tome, ukoliko je pas opušten, mahanje repom može se tumačiti kao pozitivno.

Ako mačka mrda svoj rep naprijed i nazad, njen govor tijela viče – ostavi me na miru! Kada su im spuštene uši i sužene zjenice, nedvojben je znak da je spremna za borbu.

Izvor: balkanplus.net

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori