Istraživanja: Populacija ježeva naglo opada

Britanija

Populacija ježeva naglo opada
Stavljanje hrane i stvaranje skloništa mogu učiniti bašte "utočištima" za ježeve

Prema istraživanju, populacija ježeva u ruralnoj Britaniji nastavlja "naglim opadanjem".

Izvještaj State of Britain's Hedgehogs otkrio je da je broj u ruralnim područjima smanjen za između 30% i 75% od 2000. godine.

Međutim, to je "ogromna suprotnost" u gradovima, gdje su podaci pokazali da se populacije ježa možda počinju oporavljati.

Poznati, bodljikavi sisari trebaju živu ogradu i rubove polja; gubitak tih bi mogao biti pokretač pada.

U izvještaju dobrotvornih organizacija za zaštitu divljih životinja People's Trust for Endangered Species (PTES) i British Hedgehog Preservation Society (BHPS), korišteni su podaci prikupljeni između 1981. i 2020. iz pet tekućih istraživanja. Ovo je pokazalo da su ježevi doživjeli dugi istorijski pad, ali da sada postoje "ogromne razlike" između urbane i ruralne populacije.

Fay Vass, izvršni direktor BHPS-a, rekao je da je potrebna hitna akcija kako bi se razumjelo zašto ruralna područja više ne pružaju odgovarajuće stanište za ježeve.

"Oni žive ovdje najmanje pola miliona godina", rekla je. „Zato moramo razumjeti kako zaštitari prirode, farmeri i upravitelji zemljišta mogu raditi zajedno kako bi spriječili izumiranje ježeva na selu."

Ježevi mogu koristiti "autoputeve" u gradskim vrtnim ogradama

U dobrotvornim organizacijama kažu da je slika u gradovima, mjestima i selima, možda iznenađujuće, mnogo pozitivnija.

Dok je smrtnost na cestama najveća u urbanim područjima, dobro uređeni vrtovi i parkovi koji su pogodni za divlje životinje mogu pružiti utočište životinjama.

Grace Johnson vodi kampanju za očuvanje urbanih područja pod nazivom Hedgehog Street, nastojeći da pomogne ljudima da osiguraju da njihovi vrtovi pružaju povezanu mrežu staništa u urbanim prostorima. Ona je rekla da poznati sisari mogu putovati oko 1,6 km svake noći kroz bašte i parkove u potrazi za hranom i parovima.

„Vrtovi mogu biti utočišta za ježeve, ali samo ako su povezani kroz praznine unutar ili ispod granica vrta kako bi ježeve pustili unutra i van.

"Ježevi autoput" (kvadratni razmak veličine 13 cm/5 inča ili CD kućišta) omogućit će ježevima da lutaju između susjednih vrtova i zelenih površina, što je od vitalnog značaja za njihov opstanak. (bbc)

Pročitajte više: Evo kako možete spasiti JEŽA ukoliko dospije u vašu baštu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori