Sterilizacija: Zašto je neophodna za mačke?

Cat in basket
Photo by Cats Coming from Pexels

Otprilike u dobi od 4 mjeseca, mačići postižu spolnu zrelost i spremni su za razmnožavanje. Kastracija mužjaka i sterilizacija ženke ne samo da se sprječava neželjene trudnoće već i suzbija neželjene obrasce ponašanja povezane sa spolnim zrelošću, te smanjuje rizik od određenih bolesti.

Razlozi za sterilisanje ženskih mačaka

Mačku možete sterilisati i prije nego što može dobiti mačiće. Proces se rješava vrlo brzo, ovisno o rasi i godišnjem dobu, te individualnom razvoju ljubimca. Stručnjaci preporučuju sterilizaciju kada mačka dostigne 6 mjeseci starosti. Na taj način spriječit ćete nagon za parenje tokom spolno aktivnih mjeseci u godini. Ženske mačke koje nisu sterilisane imaju velike šanse da pate od infekcije maternice i tumora na dojkama. Zaraza se vrlo lako može prenijeti i na mačiće.

Razlozi za kastraciju muških mačaka

Mnogo je vjerovatnoća da će se mužijaci koji nisu kastrirani boriti s bolestima poput FIV i FeLV. Mužijaci često bježe i, ako nisu kastrirani, rijetko kad se ponovo vrate kući. Važno ih je kastrirati dovoljno rano kako bi se smetnje mogle izbjeći. Kastracija jednog uličnog mačka može spriječiti nastanak bezbroj novih mačića koji će biti primorani da završe na ulici. Jedan mužjak može da oplodi minimalno 5 mačaka.

Dob za kastraciju

Tradicionalno su muške i ženske mačke često kastrirane u dobi od šest mjeseci. Razlog za to je što stručnjaci tvrde da su tada stekli spolnu zrelost.  Iz socijalnih, zdravstvenih i kontrolnih razloga, sada se preporučuje da se kastracija i sterilizacija rutinski odvija u dobi od oko  4 mjeseca starosti.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori