Velika ljubavna priča: Humphrey Bogart i Lauren Bacall

Svojim zavodljivim pogledom i hrapavim glasom, Lauren Bacall je muškarce u svom životu motala oko malog prsta. Posebno je osvojila Humphrey Bogarta. Važili su za kultni par kako na ekranu tako i van njega. Bila je neodoljiva kad bi trepnula dugim trepavicama koje su skrivale  prodorne plave. Zbog neobično lijepih očiju  dobila je nadimak „The Look“. Filmske zvijezde Humphrey Bogart i Lauren Bacall dijelili su kultnu ljubav i sretan, iako kratkotrajan brak.

Iako je bio 25 godina stariji od nje, te imao problema u prošlosti njegovoj prošlosti, njih dvoje su živjeli pravu ljubav.

Foto: Profimedia

U svojim memoarima Lauren Bacall napisala je „ Niko nije napisao romansu bolje nego smo je mi živjeli.“

Bacall priznaje da prilikom prvog susreta s Bogartom nije bilo "iskrica"

Kada je prvi put stigla u Hollywood, 19-godišnja Bacall nije bila veliki fan filmske zvijezde Humphreyja  Bogarta. U jednom trenutku, redatelj Howard Hawks rekao joj je da joj misli dodijeliti ulogu u filmu s Bogartom ili Caryjem Grantom.

 Njezina reakcija: "Mislim : 'Cary Grant - sjajno! Humphrey Bogart - fuj.'"

Hawks je Lauren Bacall upoznao sa 43-godišnjim Bogartom 1943. godine.

Foto: Getty Images

"Nije bilo udara groma, niti munje", kasnije je napisala o susretu. Međutim, bila je uzbuđena kad ju glumila u prvoj ulozi sa Bogartom u „To Have and Have Not“.

Nekoliko sedmica prije početka proizvodnje, Bogart joj je rekao: "Mi ćemo se zabavljati."

Zbog straha Lauren Bacall je drhtala prvog dana snimanja. Ali Bogart joj je pomogao da se opusti. Nakon toga na snimanju je bilo opušteno, simpatično i zabavno.

U film je Bogart trebao imati karakternu romansu s drugom ženom, ali kako je  reditelj Hawks vidio njih dvoje u interakciji na filmu i hemiju među njima, scenarij je promijenjen pa je Bogartov lik završio s Bacallovim.

Foto: Getty Images

Kao što je Lauren Bacall rekla 2007. godine, "Hemija - ne možeš pobijediti hemiju."

Nakon ovog filma razvila se ljubav. Porodica Lauren Bacall ju je upozoravala na njegove godine i njegove poroke, te trećeg braka.

Uprkos osjećajima prema Bacallu, Bogart je ostao oženjen svojom trećom ženom koja je bila alkoholičarka.

Iako je bio oženjen, Bogart i Bacall su se tajno viđali. Njihovi sastanci odvijali su se u automobilima parkiranim na slabo osvijetljenim ulicama, u golf klubu u blizini studija i tokom pauza na snimanju.

Ponovno su se okupili na snimanju filma 'Veliki san' i njihova veza bila je jača nego ikad.

Foto: Getty Images

Uz Bogartovu suprugu i majčino neodobravanje veze, Bacall se morao nositi i s Hawksom. Reditelj je također bio zaljubljen u nju. Bilo je problema zbog toga, ali su to uspjeli riješiti, tako što se Bogart suprostavio Hawksu.

Ipak, hemija i veza između Bogart-a i Bacall-a još uvijek je bila jaka. Ubrzo je Bogart napustio svoju treću  ženu .

Bogart i Bacall vjenčali su 1945. godine, se 11 dana nakon njegovog razvoda od Methot. U to vrijeme Bogart je imao 45, a Lauren 20 godina.

Vjenčali su se na farmi prijatelja u Ohaju.

1949.godine dobili su sina Stephena, a 1952. godine na svijet je došla i kćerka Leslie.

Bacall je svoju karijeru ostavila po strani da bi podizala njihovu porodicu.

Bogart i Bacall zajedno bi radili na još dva filma: Dark Passage (1947) i Key Largo (1948). Međutim, Bacallova karijera više nije bila njen glavni fokus. "Bogie je bio staromodan čovjek", rekla je Lauren Bacall u jednom intervjuu 1979.

"Smatrao je da je ženi mjesto u kući. Razveo se od tri glumice i bio je uvjeren da karijera i brak ne idu pod ruku.“ Izjavila je Lauren.

Foto: Getty Images

Ipak, Lauren nije žalila zbog svoje odluke. Jednom je rekla za The Guardian, "Da sam imala samo svoju karijeru, propustila bih Bogie, djecu, samu suštinu života." I, kao što je rekla u drugom intervjuu, "Bože, naš brak mi je bio na prvom mjestu, ali nije potrajao predugo."

Bogart je umro nakon 11 godina njihovog braka.

Humphreyju Bogartu je dijagnosticiran rak jednjaka 1956. godine. Prošao je operaciju, ali je i dalje bio vrlo bolestan, a Lauren se brinula o njemu. 14. januara 1957.godine umro je i Lauren je ostala udovica sa 32 godine.

"Bogiejeva smrt bila je poražavajuća, ali morala sam se usredotočiti na svoje dvoje male djece. Tako da sam imala nešto konstruktivno na što sam trebala misliti", rekla je za People 1981. godine. .

Lauren Bacall bi imala kratkotrajne zaruke s Frankom Sinatrom (neovlaštena biografija pjevača navela je da je njihova veza započela za vrijeme Bogartove bolesti; prema Bacallu su u to vrijeme bili samo prijatelji).

 Bila je udata za kolegu glumca Jasona Robardsa 1960-ih. Imali su sina, ali s Robardsovim alkoholizmom bilo je teško živjeti i na kraju je doprinijelo kraju njihovog braka.

Preseljenjem u New York i nastupom na Broadwayu, Lauren Bacall je obnovila svoju karijeru, nastavljajući snimati filmove. Također je bila svjesna da je njezin život ostao vezan za Bogart-a, rekavši Vanity Fair-u 2011. godine, "Sigurna sam da će moj povratak biti pun Bogart-a."

Ipak, cijenila je sreću koju je morala upoznati i biti sa svojim prvim suprugom, jednom rekavši:

"Bila sam tako sretna kad sam bila mlada. Ono što mi se tada dogodilo, ponekad se dogodi i ljudima kad postanu stariji. A ponekad se nikad dogodi. Tako da se osjećam sretno što sam to uopće imala. "

Još jednu holivudsku ljubavnu priču pročitajte na linku ovdje

Foto: Getty Images

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori