Vivien Leigh i Laurence Olivier: Tragična ljubavna priča

naslovna 2
loerns i vivijen

Njihova pisma napokon posvjedočila su kakva je to ljubav bila. Holivudska ljubavna priča Vivien Leigh i Laurencea Oliviera danas se pamti kao ona ispunjena strašću, romantikom, izdajom i slomljenim srcem. Uprkos raznim nevoljama para i padovima Vivien Leighh, na sceni i izvan nje, novootkrivena ljubavna pisma između para otkrivaju važne detalje koji ocrtavaju snagu njihove ljubavi.

Kada ga je prvi put ugledala, rekla je svojoj prijateljici: "Ovo je čovjek za koga ću se udati".
Foto: Getty Images

Ne bi to bilo ništa čudno da Laurencea Oliviera tada nije bio u braku sa glumicom Jill Esmond, a ona u braku sa Herbertom Holmanom.

Vivien je imala veliku strast prema glumi i promijenila umjetničko ime nakon što se udala za svog prvog supruga Herberta Leigh Holmana.

On je bio advokat i nije volio pozorište. Neodobravanje supruga zbog njene strasti prema glumi i pozorištu bio je samo jedan od aspekata njihovog nesretnog braka. To je u konačnici dovelo do ljubavne veze između Leigh-a i Laurencea Oliviera o kojoj i danas priča Hollywood.

Godinu dana nakon upoznavanja, Vivien i Laurencea su zaigrali u filmu "Fire Over England", gde su glumili ljubavni par. Počeli su da provode mnogo vremena zajedno i van seta pa su se ubrzo upustili u strastvenu avanturu.

„Ovo nije bilo samo iz požude. Ovo je bila ljubav koju zaista nisam tražio, već sam je privukao. " jedne prilike izjavio je Laurencea.

1939.godina bila je presudna za Laurencea i Vivien, jer su oboje pokušavali proširiti svoju karijeru.

Kada je Olivieru ponuđena uloga Heathcliffa u filmskoj adaptaciji Wuthering Heightsa on je otišao. Ona je ostala u Engleskoj, gdje je počela pokazivati ​​prve znakove mentalne bolesti. Budući da u to vrijeme nije postojala dijagnoza ili liječenje bipolarnog poremećaja, Leigh nije dobila pomoć.

Za vrijeme razdvojenog vremena, Leigh i Olivier razmjenjivali su ljubavna pisma. Prema The Guardianu, u nedatiranom pismu koje stručnjaci vjeruju da je napisano između 1938. i 1939. godine, Olivier je napisao:

„Probudio sam se potpuno bijesan od želje za tobom, ljubavi moja ... O dragi Bože kako sam te želio."

Leigh je odgovorila i napisala: „O, dragi moj, nisam učinila ništa ... Da se volimo samo svojim tijelima, pretpostavljam da bi bilo u redu. Volim te sa mnogo više od toga. Volim te, oh, nekako nekako, sa posebnom vrstom duše. "

Ova pisma su prvi put izašla na vidjelo kao dio arhive kupljene sa imanja Vivien Leigh tokom aukcije u Sotheby'su, navodi The Hollywood Reporter. Arhiva se sastoji od nekoliko spomenara, dnevnika Vivien Leigh, fotografija i nekoliko pisama.

To svjedoči jednoj nezapamćenoj ljubavi između Vivien i njenog drugog supruga Laurencea Oliviera.

Prepiska s drugim važnim ličnostima takođe se nalazi u arhivi, uključujući pisma od i do T.S. Eliot, Marilyn Monroe, Winston Churchill i kraljica Elizabeta II.

Vivijen Li, jedna od najljepših glumica svih vremena, rođena je 5. novebra 1907. godine u indijskom gradiću.

Foto:Getty Images

Na kraju se Olivierov uspjeh proširio i na Vivien kada ju je preporučio pozorišnom agentu za ulogu Scarlett O’Hara u filmu „Prohujalo s vihorom“. Nakon malo razmatranja, Leigh je dobila ulogu i ona je rado prihvatila, krenuvši u Los Angeles na snimanje.

Foto: Getty Images

Pokazalo se da je rad s kolegama bio težak, jer su neki osjećali da joj zbog manijakalnog ponašanja često otežava rad s njom. Leigh je često pisala Olivieru, koji je u to vrijeme snimao u New Yorku, kako bi razgovarala o ovoj i drugim brigama. Smatrala je da će film neće doživjeti uspjeh i bila je zabrinuta zbog konačnog ishoda.

U pismu Leigh, Olivier joj je savjetovao da ne razmišlja o sebi. "Moras biti prokleto pametna da biste ostvarila uspjeh u karijeri“ napisao je, navodi The Guardian. “... Bojim se da biste mogli postati samo dosadni. Nikad meni ... Ali sebi, a zbog toga i drugima."

Činilo se da su Olivierova pisma ta koja su Leigh održala, a uloga u „Prohujalo s vihorom“ na kraju joj je donijela mnogo uspjeha i slave.

Sljedeća godina bila je ispunjena dobrim vijestima za slavni par.

Leigh je postala prva Britanka koja je osvojila Oscar za najbolju glumicu za ulogu Scarlett O'Hara.

Par je također dobio vijest da su odobreni razvodi koje su tražili od supružnika u Engleskoj. Iako ni Olivier ni Leigh nisu imali skrbništvo nad svojom djecom, sada su se mogli slobodno vjenčati kad god im je volja. Do ovog trenutka, Leigh i Olivier bili su prisiljeni svoju vezu držati dalje od očiju javnosti.

Njihova je afera postala javna stvar 1940. godine, a njihovi supružnici su konačno pristali na razvod.

Oboje su ostali bez starateljstva nad svojom djecom, ali su se iste godine vijenčali. Na vijenčanju su bili samo svjedoci - glumica Ketrin Hepbern i pisac Garson Kanin.

Par je nedugo zatim otputovai u Afriku, a na povratku je glumici dijagnostifikovana tuberkuloza. Iako joj je savetovano da uspori sa snimanjima, ona je to odbila.  

Tokom snimanja filma "Cezar i Kleopatra" 1945. godine saznala je da je trudna, ali je nakon nezgode na snimanju doživela spontani pobačaj. Taj tužni događaj bacio ju je u duboku depresiju. To je bio početak kraja njihove velike ljubavi.

Njena karijera je počela da bledi, dok je Olivijer bio na samom vrhu.  To joj je smetalo, pa su počele prve svađe. Zbog njenog bipolarnog poremećaja Laurencea je patio i počeo je tražiti utjehu u pozorištu.

Rijetko kad je bio kod kuće, a nakon zajedničke turneje u Australiji 1948. godine Vivien mu je rekla da ga više ne voli. Ipak, ostali su u braku još 12 godina. 

Do 1958. godine, Leigh je smatrala da je njezin brak gotov.

Počela se viđati s glumcem Jackom Merivaleom, koji je znao za njezinu tuberkulozu i obećao Olivieru da će se brinuti o njoj. U isto vrijeme Olivier je započeo vezu sa glumicom Joan Plowright, koja je bila 22 godine mlađa od njega. Olivier se  vjenčao s Joan. Par je kasnije dobio sina i dvije kćerke.

U maju 1967. Vivien ponovo je oboljela od tuberkuloze.

Tih dana odmarala se u svojoj kući dok je njezin, tad već suprug, Jack Merivale, otišao nastupiti u predstavi na Eaton Square.

Kad se vratio oko ponoći, zatekao je Leigh kako spava u krevetu. Pola sata kasnije, ustao je i pronašao njeno tijelo na podu.

Činilo se da je Vivien pokušala odšetati do kupaonice i srušila se zbog punjenja pluća tečnošću.

Merivale je obavjestio njenu porodicu, a zatim i Oliviera, koji je požurio iz bolnice u kojoj se liječio od raka prostate da joj počast.

Merivale je premjestio njeno tijelo na krevet, a Olivier je "stajao i molio se za oprost za sva zla koja su nastala između njih"..

Prema njegovoj autoriziranoj biografiji Terry Colemana, Olivier je pomogao Merivale da napravi pogreb i ostao je s Leigh dok joj tijelo nije uklonjeno.

Kada je 8. jula, odjeknula vijest da je Vivien Leigh preminula, sva pozorišta na londonskom West Endu ugasila su svoja pozorišna svjetla na jedan sat u njenu čast.

Memorijal je održan u St Martin-in-the-Fields, a kremirani pepeo Leigh raširen je na jezeru u njenom ljetnjem domu, Tickerage Mill u Istočnom Sussexu, u Engleskoj.

Prema The Guardianu, u posljednjem pismu upućenom Leigh samo pet tjedana prije smrti, Olivier je potpisao: "Najiskrenija ljubav draga, tvoj Larry."

Olivier je umro od bubrežne insuficijencije 11. jula 1989. u 82. godini u svojoj kući u zapadnom Sussexu.

Čak i nakon vjenčanja s Plowrightom, Olivier je Vivien držao u srcu do kraja života. Kažu  da je malo prije smrti Olivier pronađen kako gleda film u kojem glumi Leigh i sa suzama u očima rekao: "Ovo je bila ljubav."

Izvor: harpersbazaar.com

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)