Žene koje rađaju u kasnim godinama mogu živjeti duže?

Ne samo da ćete vjerovatno živjeti duže, nego će i vaša djeca.

Pregnant woman
Photo by Andre Furtado Izvor: Pexels

Starije žene su sigurno bezbroj puta čule rečenicu „Otkucava ti biološki sat“. E pa ovaj put šala ide na njihov račun. Istraživanje Boston University School of Medicine pokazalo je da žene koje rađaju nakon 33. godine, imaju veće šanse da duže žive. Za ovo istraživanje zaslužne su ispitanice i to čak njih 462.

Istraživači su zaključili da je kod žena koje rađaju svoje posljednje ili prvo dijete nakon 33 godine dvostruko veća šansa da će doživjeti 95 godina ili više. Nasuprot njima su žene koje su posljednje dijete dobile prije tridesetih.

Što više to bolje?

Alladdin Shadyab sa Medicinskog univerziteta u Kaliforniji proveo je povezano istraživanje. Došao je do iznenađujučeg zaključka. Otkrio je da, osim što su kasnije rodile, žene koje imaju dvoje do četvero djece vjerovatno žive duže od onih koje imaju samo jedno.

Iako još nije dokazano, istraživači sumnjaju da DNK žena može sadržavati genetske varijante koje usporavaju starenje i smanjuju rizik od dobnih bolesti.

Nema izvora mladosti

Iako je ovo izvrsna vijest za žene, odgađanje trudnoće neće vam dodati godine.

Ako fizički odgađate rađanje djece, to vam neže pomoći u dugovječnosti – objasnila je Paola Sebastian, profesorica na Univezitetu u Bostonu.

Žene s prirodnom sposobnošću da imadjecu kasnije u životu sugeriše da njeno tijelo, uključujuži i reproduktivni sistem, stari usporenim tempom. Neki biološki satovi žena otkucavaju sporije – dodala je.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)