Hipnoza i porod: Koje su prednosti HypnoBirthing-a?

The newborn baby sleeping in the hands of the mother and the nose collided.
Izvor: freepik.com

Poznate ličnosti poput Jessice Albe ili Kate Middleton koristile su se hipnozom i srodnim tehnikama kako bi se pripremile za porod i ublažile osjećaj straha. Hipnoza tokom poroda? Mnogi kažu da je to prava stvar. Međutim, koje su to njene prednosti i po čemu se razlikuje od ostalih metoda rađanja s kojim biste se mogli susresti.

Šta je to HypnoBirthing?

Hipnoza se definiše kao „postupak tokom kojeg osoba doživljava sugerisane promjene u osjećajima, percepciji, mišljenju ili ponašanju“. Jedna takva posebna verzija koja se koristi tokom porođaja naziva se HypnoBirthing. Iako u osnovi ova ideja postoji stoljećima, određeni pojam počeo je da se koristi tek nakon 1989. godine. Vezan je za knjigu „HypnoBirthing: A Celebration of Live“ koju je napisala hipnoterapeutkinja Marie Mongan. Ova tehnika ima za cilj pomoži ženi da se riješi bilo kakvog straha ili tjeskobe koju može imati oko porođaja. Uključuje razne tehnike opuštanja i samohipnoze koje pomažu pri opuštanju tijela prije i za vrijeme poroda. Ideja je da se, kada su tijelo i um potpuno opuste, dolazak bebe na svijet može desiti dosta brže i bezbolnije.

Kako djeluje HypnoBirthing?

Mnoge žene tvrde da im je ova tehnika poroda pomogla da opuste tijelo do te mjere da je bilo kakav osjećaj bola bio prigušen. Međutim, kako tokom cijelog haosa oko kontrakcija možete uticati na reakciju svoga tijela? Postoje razne tehnike koje trebate isprobati, poput kontrole disanja.

Kontrola disanja

Kako biste sebi olakšali možete se odlučiti za dvije tehnike disanja. U prvoj duboko udišete kroz nos, a izdišete na usta. Udahnite i brojite do četiri, a prilikom izdisaja brojite do sedam.

Slična je i druga tehnika. Slijedite isti obrazac dubokog udaha, ali produžavate trajanje udisaja brojeći do sedam. Disanje na ovaj način trebalo bi pomoći u pokretanju vašeg parasimpatičkog živčanog sistema, dajući vam smirujuće vibracije.

Fokus na pozitivne misli i riječi

Fokusiranje na pozitivne misli i riječi još jedna je korisna tehnika. Umjesto da koristite riječ „kontrakcija“ za opis stezanja tokom porođaja, možete koristiti „val“ za pozitivnije razmišljanje. Ako posmatrate porod kao strašan čin, on će takav i postati. Ono što mislite, to vam se i dešava.

Prilikom poroda i korišćenja hipnoze važno je da budete potpuno svjesni šta vam se događa i da u svakom trenutku iz hipnoze možete i izaći. Držite svoje tijelo izvan borbe sa samim sobom i budite sposobni upravljati hormonima boli i stresa. Tako ćete osloboditi endorfin.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori