Pokrenuta procedura doniranja organa umrle djevojčice

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je kako je pokrenuta procedura doniranja organa dvoipogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške. Svima koji su je voljeli izrazio je saučešće zbog njezine smrti.

- Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima, priopćio je Beroš.

Procedura doniranja organa je u samom početku, dodao je te objasnio postupak.

Procedura za doniranje organa

Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje. Bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave donatora u informatički sistem Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi donatora pacijentima na listi čekanja. Organi donatora se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja po dogovorenim pravilima koja su usaglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stepena hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta, objasnio je ministar zdravstva.

- Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti, rekao je Beroš.

Beroš je uputio sućut njenim donedavnim udomiteljima i ostalima koji su je voljeli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku.

- Nažalost, nije doživjela takav scenarij već najgori mogući ishod za koji odgovorni trebaju snositi posljedice, poručio je.

Ranije danas, saučešće je izrazio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.
- Počivala u miru. Ne ponovilo se, napisao je na Twitteru.

https://twitter.com/josip_aladrovic/status/1378712172159762432?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1378712172159762432%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fvijesti.hrt.hr%2Fhrvatska%2Fpokrenuta-procedura-doniranja-organa-umrle-djevojcice-1342063

Inače, brojni građani Hrvatske i regije se opraštaju od djevojčice na društvenim mrežama.

IZVOR: HRT

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)