Zašto trebate posjetiti Zemaljski muzej u Sarajevu

Zemaljski muzej u Sarajevu osnovan je davne 1888. godine. To ga čini jednom od najstarije moderne kuturne i naučne ustanove u zemlji. Prva ideja o osnivanju seže još od polovine 19. stoljeća, dok je prostor Bosne i Hercegovine pripadao Osmanskom carstvu. Ideja je ipak realizovana gotovo četiri desenije kasnije, s dolaskom nove vlasti. Austro-Ugarska je okupirala Bosanski pašaluk 1878. godine. Donijeli su nove političke i društvene ciljeve, običaje i vrijednosti. Nova vlast uključivala je i promociju nauke kroz istraživanje, akademski i institucionalni razvoj.

Bosna i Hercegovina je privlačila interesovanja mnogih naučnika,budući da je tada još uvijek bila neistražena.

Posebnu pažnju privlačila je pesudonaučika i lovaca na blago. Prvih godina okupacije Austro-Ugarske rezultiralo je iznošenjem spomenika s prostora naše domocine. Takvo stanje je ubrzalo realizaciju ideje o osnivanju muzeja.

Prvo je osnovano Muzejsko društvo, a nedugo zatim osnovan je i Zemaljski muzej 1. februara 1888. godine. Zemaljska vlada, kao osnivač institucije, za direktora Muzeja imenovala je Kostu Hörmanna.

Muzej je prvobitno bio smješten u tadašnjem centru grada, ali je uskoro postao suviše skučen i nepodesan za zbirku koja je rasla. 1909. godine počela je izgradnja novog muzejskog kompleksa od četiri paviljona i Botaničkog vrta. Izgradnja je završena i otvorenje je bilo 1913. godine. Dugo vremena je to bio jedini izgrađen muzejski kompleks na prostoru bivše Jugoslavije. U njemu je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine smješten i danas.

Izvor: Instagram

Zvanično, Botanički vrt Zemaljskog muzeja, postoji već više od sto godina. On je danas bogat sa više od 1,700 biljaka. Zahvaljujući pozamašnoj zbirci biljaka, on svoj različit izgled mijenja tokom cijele godine. Za posjetitelje najljepši period za posjetu vrta svakako jeste proljeće. Tada on postaje prava oaza mira, a priroda se budi i stvara ljepotu u središtu grada.

U ovo doba godine, Botanička bašta Zemaljskog muzeja preplavljena je ljubičastim šafranima. Oni nam samo jasno daju do znanja da nam stiže najtoplije godišnje doba. Ukoliko imate slobodnog vremena, posjetite Botaničku baštu i napunite svoje abterije. Uživajte u svježem zraku i živopisnoj arhitekturi.

Izvor: zemaljskimuzej.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)