Želja ne mijenja ništa – Odluka mijenja sve!

pexels-photo-5662861 Tima Mirshniche
Foto: Pexels Tima Mirshniche

7 načina za donošenje odluka koje mijenjaju život

Većina ljudi ne zna duboke učinke donošenja životnih odluka. Često prolazimo kroz život nesvjesni kakve misli imamo i koje radnje poduzimamo. Svaka odluka koju donesemo u današnje vrijeme oblikuje našu trenutnu stvarnost. Te odluke nas oblikuju, a da toga nismo ni svjesni!

Ako ste trenutno nezadovoljni rezultatima u svom životu, ulaganje napora da promijenite svoje odluke počevši od danas bit će ključ za stvaranje osobe kakvom želite biti i života koji želite imati.

Pokrenite se s mjesta na kojem ste, oslobodite se svojih granica i redizajnirate svoj život!

Ovo je 7 načina na koje možete donijeti odluke koje mijenjaju život:

1. Shvatite moć odlučivanja

Prije nego što započnete s donošenjem odluke, morate razumjeti što odluka čini.

Svaka odluka koju donesete uzrokuje lanac događaja. Kad odlučite uzeti cigaretu da biste je popušili, ta odluka može rezultirati time da kasnije podignete još jednu da biste stekli isti isti osjećaj. Nakon jednog dana, možda ste potrošili cijelo pakovanje, a da toga niste svjesni.

Ali ako odlučite ne pušiti tu prvu cigaretu i donosite odluku svakih pet minuta da usmjerite pažnju negdje drugdje kad osjetite tu želju. Nakon što to budete radili 7 dana, vaše će se želja smanjiti i vi nećete postati pušač.

Ali to se svodi na donošenje te prve odluke kojom odlučujete hoćete li uzeti tu cigaretu ili ne.

2. Slijedite svoj instikt

Često puta potrošimo previše vremena za donošenje odluke jer se bojimo što će se dogoditi. Kao rezultat toga, prolazimo kroz stvari poput pažljivog planiranja, dubinske analize, prednosti i nedostatke, prije nego što se odlučimo. Ovo je vrlo dugotrajan proces.

Umjesto toga, naučite vjerovati svom untarnjem instinktu. Uglavnom je vaš prvi instinkt obično onaj koji je ispravan i to je onaj kojeg zaista trebate slijediti.

Slijedite svoj instikt! Foto: Pexels Pixbay

3. Sprovedite svoju odluku

Kada donosite odluku, posvetite se sprovođenju stvarne odluke.

Koja je stvarna odluka? To je kada odlučite o nečemu, a ta se odluka sprovodi akcijom.

Besmisleno je donositi odluku koja će ostati samo u vašoj glavi, ne poduzimajući ništa po tom pitanju. To je isto kao da i niste ništa učinili. Ako želite napraviti stvarne promjene u životu, morate imati naviku primijeniti akciju sa svojom odlukom dok se ona ne dovrši. Prolazeći kroz ovo toliko puta, osjećat ćete se sigurnije u ispunjavanju sljedeće odluke koju imate na umu.

4. Recite drugima o svojim odlukama

Postoji nešto u tome da drugim ljudima kažemo šta ćemo raditi, što nas tjera da slijedimo.

Na primjer, želite postati ranoranilac. Koliko god ste puta pokušali i iskoristiti vlastitu snagu volje, rano  buđenje se bez uspavljivanja činilo nemogućim.

Dakle, ono što trebaučiniti jeste reći ljudima da ste donijeli takvu odluku. Govoreći ljudima o svojim odlukama u vama se probudi osjećaj moralne obaveze da istrajete, te je to dodatni motivacijski faktor.

Foto: Pexels -Andrea Piacquadio

5. Učite iz svojih prošlih odluka

Čak i ako ne uspijete sprovesti odluku iz pprvog puta, svakako ne odustajte od sprovođenjea odluke.

Istina je da ćete ponekad zabrljati što se tiče donošenja odluka. Umjesto da se kažnjavate zbog toga, naučite nešto iz toga.

Zapitajte se, šta je bilo dobro u odluci koju sam donio? Šta je bilo loše u tome? Šta mogu naučiti iz toga da bih sljedeći put mogli donijeti bolju odluku?

Zapamtite, ne fokusirajte se na kratkoročne učinke; umjesto toga usredotočite se na dugoročne učinke.

6. Održavajte fleksibilan pristup

Znam da ovo može zvučati kontraintuitivno, ali donošenje odluke ne znači da ne možete biti otvoreni za druge opcije.

Na primjer, recimo da ste donijeli odluku da ćete kardio vježbom izgubiti deset kilograma do sljedećeg mjeseca. Ako se nešto pojavi, ne morate samo raditi kardio. Možete biti otvoreni za mršavljenje različitim načinima dijete, sve dok vam na kraju pomažu da postignete svoj cilj.

Ne budite tvrdoglavi da tražite samo jedan način donošenja odluke. Prihvatite svako novo znanje koje vas približava ostvarenju vaše početne odluke.

7. Zabavite se donoseći odluke

Napokon, uživajte u procesu. Znam da donošenje odluka možda nije najzabavnija stvar koju svijet može učiniti, ali kad to često radite, to postaje igra prilika.

Usput ćete naučiti puno o sebi. Osjećat ćete se i postati puno sigurniji kad ste sa sobom. Donošenje odluka postat će puno lakše nakon što to učinite nekoliko puta.

Sve što odlučite učiniti od ovog trenutka nadalje, može imati dubok učinak kasnije. Prilike vas uvijek čekaju. Ispitajte odluke koje trenutno imate.

Postoje li neke stvari koje se mogu promijeniti kako biste na neki način poboljšali svoj život? Ima li

odluke koje danas možete donijeti i koje mogu stvoriti bolje sutra?

Zaključak:

Neke je odluke u životu teže donijeti, ali s ovih 7 savjeta možete sebi više vjerovati čak i kad donosite neke od najvažnijih odluka.

Donošenje odluke je jedini način da se krene naprijed. Dakle, upamtite, svaka odluka je bolja od nikakve.

Zapamtite: Želja ne mijenja ništa - Odluka mijenja sve!

Postajete li bolja osoba? Pročitajte više OVDJE

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori