Zašto je Trentino najbolji izbor za skijanje u Italiji?

Skijanje u Trentinu

Skijanje u Trentinu

Trentino karakterišu visoke visoravni, široki planinski prolazi i doline ravnog dna raštrkani su po cijeloj regiji. Skijaše ovdje zaista imaju  priliku da pobjegnu u svijet izvanredne ljepote. Kretanje svakog jutra u netaknuto prirodno okruženje, pod pozadinom lepršavih litica i krševa, ono je što skijanje ovdje čini zaista posebnim.

Talijanska skijališta su među najboljima na svijetu. Većina njih, poput Val di Sole, Val di Fiemme, Val di Fassa, Monte Bondone, Alpe Cimbra i Madona di Campiglio nalaze se u Trentinu.

Zimovanje  u Trentinu plijeni sjajnim snježnim uvjetima, količinom sunca i kvalitetom aktivnosti izvan staze.

Trentino je centar skijaškog trčanja na Dolomitima.

 Stotine kilometara staza svih nivoa težine. Brojni centri za obuku sa i iznajmljivanjem opreme i savršeni vremenski uvjeti.

Brojne slikovito postavljene planinske kolibe s izvrsnom hranom i pogledom na vrhove Dolomitna.

Jahanje u Trentinu, Dolomiti Italija

Jahanje je cjelogodišnja aktivnost, ali zimi je posebno iskustvo. Konjske ture tokom zime u Trentinu obilne su i lako ih je organizovati.

La Volata, Val di Fassa

2,3 km čistog adrenalina. Sa nadmorske visine od 2514 metara, spušta se na Passo San Pellegrino na 1918m sa prosječnim nagibom od skoro 50%. Ova crna staza, koja sadrži intenzivan niz zidova, stvara idealno poligon za italijansku reprezentaciju i poželjno okruženje za međunarodna takmičenja.

VAL GARDENA

Udobno ušuškana u veličanstvenim Dolomitima u sjeveroistočnoj Italiji, Selva Val Gardena dio je najvećeg i najljepšeg skijaškog područja u Evropi.

 Sa prosječno 300 sunčanih dana godišnje i više od 500 km međusobno povezanih i savršeno njegovanih skijaških staza sa zapanjujućim alpskim pogledom, ovo malo planinsko selo prvoklasna je baza za vaš savršen skijaški odmor.

Gdje se nalazi Selva Val Gardena?

Selva Val Gardena se nalazi  u srcu dolomitskih planinskih lanaca, smještenih u podnožju impresivne visoravni. Selva je možda najpoznatija  od uskog sklopa sela Val Gardene, koji takođe uključuje Santa Cristinu i glavni grad doline, Ortisei.

Selva Val Gardena bila je dio Austrije dugi niz godina, što je sasvim očito u arhitekturi oko tog područja. Njemački se zapravo više govori od talijanskog, iako se lako možete snaći i u jednom i u drugom.

Pomalo zbunjujuća je činjenica da istorija Selve znači da većina mjesta zapravo ima dva imena!

Selva di Val Gardena je talijansko ime. Ali, selo Selva podjednako je poznato i pod njemačkim imenom Wolkenstein. Selva je selo, dok je Val Gardena zapravo dolina koja je na njemačkom jeziku poznata kao Gröder.

Skijanje u Val Gardeni

Val Gardena je posebno pogodna za skijaše početnike i srednjoškolce, posebno s izvrsnim izborom crvenih staza. Ali postoji pristojan broj izazovnih crnih staza i za one koji traže veći izazov, kao što je Sasslong, gdje se svake godine održava Svjetski kup u slobodnom skijanju.

La Longia je vrlo ugodna staza duga 10,5 km koja vas vodi sve do sela Ortisei. Savršeno je mjesto za skijanje i upijanje prekrasnih planinskih pogleda.

Opis nije dostupan
Idealna staza za skijanje duga 10,5 km  La Longia koja se pruža od vrha Secede do mjesta Ortiseia.

Dolomiti Superski i Sella Ronda

Ako se odlučite za prolaz Dolomiti Superski, dobit ćete pristup i čuvenoj Sella Rondi, kružnoj skijaškoj vrtuljci koja se vrti oko planinskog lanca Sella. Ova efikasna mreža žičara i staza sjajan je način za bolje upoznavanje područja!

Petlja Sella Ronda duga je 40 km, od čega su 26 km skijaške staze (ostalo su žičare).

Krug možete dovršiti u smjeru kazaljke na satu (narandžasta) ili u suprotnom smjeru (zelena).

Općenito je pravilo da se ide narančastom rutom u smjeru kazaljke na satu jer slijedi sunce i pruža više mogućnosti za skijanje. Međutim, to je i malo izazovnije. Za početnike je poželjno da idu zelenom rutom.

Zbog dužine kruga, najbolje je da na put krenete rano tokom  dana, a sigurno najkasnije do 10 sati ujutro.

Kružna staza Sella Ronda poznata je i stoga popularna ruta, što znači da se redovi za liftove mogu produžiti.

Što spakovati za odmor na skijanju?

U slučaju da se odlučite za skijanje na odmoru, dajemo Vam  brzu listu nekih ključnih stvari koje će vam definitivno biti potrebne!

Predmeti koje morate ponijeti su:

Sunčane naočale / skijaške naočale

Krema za sunčanje i balzam za usne sa najmanje SPF 30 - Sunce je jače na planinama!

Balaclava / potkapa

Rukavice  i topli šal

Termički osnovni slojevi (gornji dio dugih rukava i hlače)

Vunene čarape -

Skijaška jakna i skijaške hlače

Kamera Ili Go-Pro

Dnevni paket -  boca vode, grickalice za hitne slučajeve i  dodatna odjeća.

Opis nije dostupan
Nakon skijanja, na zasluženi odmor!

Ako odlučite provesti godišnji odmor ovdje, ne zaboravite probati  tipična Trentinska jela poput sira, i knedli koje se mogu se jesti u čorbi ili samostalno, začinjene rastopljenim maslacem i ribanim sirom. Uz njih mogu biti i kiseli kupus, varivo ili gulaš. Osim knedli probajte i  palentu (kašu  kukuruznog brašna)  koju možete naći u svim ugostiteljskim objektima, često se služi uz varivo od mesa ili divljači, lokalne kobasice „lucaniche“, gljive, biserni ječam / potaža, „spätzle / spaetzle“ (vrsta jaja jufka ili mala knedla od heljde), rižoto od koprive, divljač (posebno srna ili srna) i lokalna pastrva. Također probajte  i tipične lokalne proizvode kao što su sirevi: svježi sir Tosella ili sir Puzzone di Moena, ‘špeck’ (porijeklom iz Južnog Tirola) i luganeghe (lokalne kobasice).

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)