Skijanje odličan trening za cijelo tijelo

U ovim hladnim zimskim danima aktivnost koja treba da biramo  jeste skijanje. Sve generacije, bez obzira na to koliko su dobro ili manje dobro skijaju, mogu da imaju koristi od dana provedenog na snijegu, jer je ta rekreacija odlična i za tijelo i za um. Navest ćemo nekoliko koristi od ove vrste aktivnosti i dana provedenog na planinskom zraku.

Poboljšava koordinaciju

Propriocepcija je sposobnost svijesnog ili nesvijesnog prepoznavanja položaja sopstvenog tijela u prostoru. Drugim riječima, kada držite ruku ispred lica, zatvorenih očiju, znate da je vaša ruka tamo iako ne možete da je vidite. Skijanje  uključuje ravnotežu i koordinaciju, a za vrijeme skijanja vi morate da budete svjesni mnogih laganih pokreta i položaja svoga tijela ako želite da skijate i da ostanete na nogama. Propriocepcija je nešto što slabi s godinama, a što ste više uključeni u proprioceptivne aktivnosti, ona će manje slabiti.

Jača kosti i zglobove

Kod skijanja najveći napor trpe vaša koljena, jer moraju da izdrže sav napor i težinu tijela dok se krećete nizbrdo, tako da ona jačaju dok skijate. Osim koljena, i vaše kosti postaju jače, pa skijanje nije samo fantastično provedeno vrijeme na padinama nego i nešto što će spriječiti osteoporozu i povećati vašu proprioceptivnu snagu.

Popravlja raspoloženje

Ne samo da skijanje povećava vašu sreću i blagostanje nego je korisno i za fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, bez obzira na učestalost i trajanje aktivnosti.

Povećava kardiovaskularnu izdržljivost

Kao aerobna aktivnost koja zahtjeva izdržljivost, skijanje pomaže u sagorjevanju kalorija i u gubitku kilograma. Osim toga, dobra kardiovaskularna vježba. Za početnike preporučljivo  je hodanje uz padinu umjesto korištenja žičare.

Jača mišiće donjeg dijela tijela

Budući da ste dok skijate u položaju čučnja, to djeluje na vaša bedra, kvadricepse i zadnjicu. Dok se spuštate niz padinu, vjerovatno zbog predivnih prizora nećete mnogo razmišljati o tome kako vam noge “gore”, ali sledećeg dana sigurno ćete osjetiti rezultate.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori