Za ljubitelje ptičica: Krovne pločice koje nude dom

Ptičice trebaju dom
I ptice trebaju dom

Ukoliko ste ljubitelji ptica, onda će vas ova vijest zasigurno obradovati!

Ko ima sreću da oko kuće ima drveća u čijim krošnjama ptice savijaju gnijezda i da ga ujutro probudi cvrkut ptica, zaista je sretan. Cvrkut ptica najljepša je budilica.

Ptičice su prelijepo društvo. Kada ujutro čujemo njihov cvrkut i pokušamo zamisliti taj veseli razgovor koji one međusobno vode, odmah pomislimo- ovo je divan dan. Taj prekrasni cvrkut nas podsjeća na djetinjstvo i odrastanje.

Dokazano je da cvrkut ptica u pozadini, povećava djelotvornost učenja, pomaže koncentraciju, jača kognitivne sposobnosti i smanjuje umor.

Međutim, veliki je problem jesen i zima kada je tim malim stvorenjima najpotrebniji dom, hrana i voda.

Postoje dva sasvim oprečna mišljenja o tome da li je potrebno ptice u prirodi hraniti i udomljavati tokom zimskih mjeseci. Postoji teorija kako dohranjivanje ptica zimi nije potrebno te da ih treba prepustiti prirodnoj selekciji pri čemu će samo najotpornije i najsnalažljivije ptice preživjeti.

Smatramo da je svakako potrebno hraniti ptice i naći im "dom" zimi, budući da ne možemo govoriti o prirodnom odabiru stoga što današnje okruženje više nije prirodno i predstavlja prijetnju.

Foto: Facebook

Vođeni tom teorijom, turska fabrika ′′ Hitit Terra ′′ počela je s proizvodnjom krovnih pločica koje nude dom za ptice. Ovo je odlično riješenje i njim su obradovani mnogi koji itekako vode računa o ovoj vrsti živih bića.

Pročitaj više: Muzika ne utiče samo na ljude: Pogledajte snimak ovih prekrasnih životinja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)