U džamijama u Sarajevu će sabah, jaciju i teraviju obavljati samo imam i mujezin

Evo kako će se klanjati u džamijama za ramazan
Foto: Istočnabosna.com

Mjesec ramazan nastupa večeras, 12. aprila, nakon zalaska sunca, prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Vjernici i ove godine ramazan dočekuju u uslovima pandemije, stoga će i vjerske aktivnosti prilagoditi epidemiološkim mjerama.

Nedavno su iz Rijaseta objavili instrukcije prema kojima će se obavljati namazi u džamijama. Međutim, ostalo je nepoznato kako će se odvijati namazi čije vrijeme se poklapa s policijskim satom.

Iz Medžlisa Sarajevo naveli su da će se zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo vjerske aktivnosti u mjesecu ramazanu na području ovog Medžlisa obavljati u skladu s važećim mjerama, preporukama Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u pogledu čuvanja od koronavirsa.

"Vjerske aktivnosti (namaz, mukabela, predavanja) će se obavljati na dnevnim namazima uz obavezu poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera zaštite. Zbog policijskog sata sabah, jaciju i teravih-namaz u džamiji će obavljati samo imam i mujezin", kazali su.

Također, apeliraju da stariji ljudi, oni koji spadaju u rizične grupe i djeca do 12 godina namaze obavljaju u svojim domovima, a sve kako se ne bi izlagali opasnosti.

Ovogodišnji ramazan počine 12. aprila, a trajat će do 13. maja.

Vlada Kantona Sarajevo zatražit će od Vlade Federacije BiH odobrenje za pomjeranje policijskog sata s 21 na 23 sata, a kako bi vjernici mogli obavljati vjerske obrede tokom ramazana.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Hafiz Bugari: Uputio čestitku svim muslimanima povodom nastupajućeg svetog mjeseca!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)