Veličanstvena Stari grad Vranduk i njegova historija

Prvi put se spominje još 1410. godine

Vranduk-Zenicablog
Foto: zenicablog

Naša država obiluje mnoštvom historijskih kutaka. Jedna historijska gromada je Stari grad Vranduk i sve njegove ljepote. Nastao još u XIV. stoljeću, Vranduk je podignut na vrlo važnom dijelu puta. Ovaj stari grad prvenstveno je bio banski, a na kraju i kraljevski grad. Posjeduje istoimenu tvrđavu koja je podignuta u župi Brod. Ona je dio jedne od sedam župa srednjovjekovne Bosne. Prvi put se spominje 1410. godine, a smatra se da je bio na početku razvijen sistem odbranbenih objekata. Unutar zidina razvio se jedano malo naselje, kasnije nazvano Vranduk. Bilo je to područje gdje su banovi i kraljevi obavljali važne poslove. To je uključivalo primanje izaslanstva, potpisivanje ugovora, te izdavanja povelja.

Vranduk je dobro napredovao. Svoj potpuni razvoj dostigao je u XV. Stoljeću. Tu se razvilo naselje koje su utemeljili franjevci. Nastao je samostan, te je sagrađena i Crkva sv. Marije. Na ovom području djelovao je i kralj Tomaš. Ispod grada sagradio je Crkvu sv. Tome. Ovu građevinu podigao je u znak svog zaštitnika, dobivši od pape posebne povlastice. Kralj Tomaš ulagao je u Vranduk. Preuredio je grad i oječao njegove bedeme.

XVII. stoljeće donijelo je nove izmjene u Starom gradu Vranduk. Utemeljena je Vrandučlka kapetanija. Naredna dva stoljeća grad je služio najviše za zatvaranje političkih krivaca.  Vranduk je bio osvojen u periodu između 1878. i 1890. godine od strane austrijskih trupa.

Foto: Anadolu Agency

Tvrđava je zadržala svoju veličinu i danas. Iako je prošla kroz niz popravki, sačuvala je svoj izvorni oblik. Ona najviše podjeća na rana europska utvrđenja. Stari grad Vranduk krije brojna arheološka nalazišta. Tu su pronađeni predmeti iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda koji uključuju: posude, nakit, novac, alatke i slično. Sve ove predmete možete pronaći u Muzeju grada Zenice. Muzej je otvoren za posjete radim danima od 09:00 do 16:30h, dok vikendom nije otvoren za posjete. Međutim, tvrđavu Vranduk možete posjetiti svaki dan od 08:00 do 19:00h.

Džamija sultana Fatiha

U Starom gradu Vranduk krije se stara džamija, poznata kao Džamija sultana Fatiha. Sagrađena je nakon što je grad bio osvojen od strane Osmanlija. Ova džamija sagrađena je tik uz utvrdu. Ispred džamije nalazi se bunar, što je bilo karakteristično za srednji vijek. Vrandučka džamija ima dvostrani mahfil i drvenu munaru. Ono što je najviše interesantno jeste dvostrani ulaz! Džamija sultana Fatiha ima ulaz sa sjeverne i zapadne strane.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori