Selo Ledići krije tamnu tajnu: Ima svega dva stanovnika

130412063.6_xl
Foto: Sanja Vrzić / Klix

Naša planina Bjelašnica obiluje sadržajem. Kao takva jedan je od najvećih centara zimskog turizma naše države. Brojna sela koja krase ovu Olimpijsku planinu privlaće razne posjetioce tokom cijele godine. Skriva divna mjesta koja definitivno morate posjetiti. Jedno takvo mjesto je selo Ledići. Udaljeno 30-ak kilometara južno od glavnog grada Sarajeva. Do ovog mjesta teško je doći, ali definitivno vrijedi. Spakujte stvari i pripremite se na dugi put i uski makadam koji vodi do jedne prirodne oaze.

Samo 30 kilometara od gradske gužve nalazi se selo Ledići koje oduševit će vas velikim brojem svojih znamenitosti. Prostor je prepun manjih rijeka, potoka, izvora i vodopada. Ono što je karakteristično jeste pitka, ali i ljekovita voda! Ovo mjesto izgledom podsjeća na izvor vrela Bosne. Upravo zbog toga ga turisti i nazivaju „malim vrelom Bosne“.

Bujna vegetacija je ono što krasi ovo područje. Možete pronaći i ubrati razne vrste ljekovitog, aromatičnog i vitaminskog bilja.

Nažalost, ovo selo prati i jedna tmurna i mračna priča!

Selo Ledići poprilično je pusto. Vrijeme kao da je stalo ovdje. Prema popisu stanovništva, ovdje žive svega dva stanovnika. Ostali su ili izbjegli s ovih prostora, ili su bili ubijeni u ratu 1992. godine. Većina kuća je ostala netaknuta.

Na samom ulazu u selo dočekat će vas dvije spomen ploče. Na jednoj su ispisana imena muškaraca koja su poginula 1994. godine, njih deset. Postavljena je tu kao sjećanje na jednu grupu vojnika. Pripadali su Armiji Bosne i Hercegovine. Poginuli su na mjestu gdje je podignut spomenik od granate.

Foto: Sanja Vrzić / Klix

Na drugoj ploči ugravirana su imena stanovnika Ledića, zajedno s njihovom godinom rođenja i smrti. Svi oni su stradali 1992. godine. Najmlađa žrtva imala je samo 15 mjeseci, dok je najstarija imala 92 godine u tom periodu.

Selo Ledići definitivno je mjesto koje ima historijski značaj. Kroz znamenitosti najbolje upoznajemo našu državu. Zato, sljedeći put kada budete išli ka Bjelašnici, produžite do ovog legendarnog sela i naučite nešto novo. Tu se nalazi Planinarski dom, gdje vam je dobra hrana zagarantovana.

Pročitajte više: Održiva Baština u Bosni I Hercegovini - Veličanstveni Bobovac

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)