Tri stvari koje možete učiniti s korom banane, prije nego što je bacite

pexels-any-lane-5945933
Foto: Any Lane / Pexels

Banane se mogu koristiti na razne načine, ukusne su i dobre za vas i vaše zdravlje! One su predivno voće za višestruku upotrebu, ali šta je s korom? Jeste li se ikad zapitali šta biste mogli učiniti s korom banane? Donijeli smo vam tri stvari koje možete učiniti!

Polirajte svoje srebrnine

Kore od banane sadrže ulja koja vam mogu pomoći da vaše mutno srebro ponovo postane sjajno. Dobra stvar je što ovo možete dobiti bez upotrebe jakih hemikalija. Jednostavno bacite nekoliko kora od banane i malo vode u blender da napravite pastu. Zatim odvojite svoje srebrne predmete, poput nakita ili pribora za jelo, te ih polirajte dobijenom pastom i mekom krpom. Sve što trebate uraditi poslije toga jeste isprati toplom vodom i prebrisati čistom krpom.

Riješite se voćnih mušica

Ako u svojoj kuhinji imate voća, znate da je to magnet za muhe. Ne morate se više patiti sa njima. U posudi, kojoj ste prethodno napravili rupe na zatvaraču, ostavite koru banane. Posudu je potrebno zatvoriti i ostaviti je na mjesto gdje ima najviše mišica. Njih će privući kora, te će ostati u posudi iz koje teško mogu pronaći izlaz. Sada ova mala stvorenja možete postiti van svoga doma.

Nahranite svoje cvijeće

Listove zelenih biljaka možete ispolirati korom od banane. Ona, ne samo da će nahraniti vašu biljku, već će joj dati i poseban sjaj. Nakon toga, iskorištenu koru ne morate baciti. Jednostavno je zakopajte u zemlju pored vaše biljke. Njeno truhljenje dovest će do stvaranja prirodnog gnojiva.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori