Savjeti: Ovo možete koristiti umjesto tableta za mašinu za suđe…

Za kuću

Mašina za suđe
Foto: Thinkstock

Deterdžent i tablete za mašinu za pranje suđa je zgodan način za čišćenje suđa, ali može biti skup i štetan za okoliš.

Bilo da vam je ponestalo tableta za mašinu ili pokušavate da budete ekološki svjesniji, postoje alternative deterdžentu za pranje posuđa koje jednako dobro funkcioniraju.

Možda ćete se "navući" na alternativni deterdžent za mašinu za pranje suđa čime ćete uštedeti novac vaše porodice.

Ako se ne želite truditi i samo želite nešto na brzinu dok ne odete u radnju po još tablete za mašinu, ovi recepti mogu funkcionirati.

Sirće i soda bikarbona

Pomiješajte jednu četvrtinu šolje sode bikarbone sa četvrtinom šolje sirćeta i dobijenom smjesom izribajte prljavo suđe. Isperite ih u mašini za pranje sudova i osušite čistim peškirom. Ovo je potpuno prirodan način čišćenja posuđa bez upotrebe hemikalija.

Dobro djeluje i na loncima i tavama sve dok vam ne smeta miris sirćeta u vašoj kuhinji.

Ulje čajevca i limunov sok

Mješavina ulja čajevca i limunovog soka može se koristiti umjesto deterdženta za mašinu za pranje suđa, iako to možda neće ostaviti vaše posuđe tako sjajnim kao što bi bilo da koristite komercijalno sredstvo za čišćenje. Da biste sami napravili sredstvo za čišćenje, pomiješajte 20 kapi ulja čajevca sa dvije kašike limunovog soka u bočici s raspršivačem od 8 unci napunjenoj vodom. Zatim protresite prije svake upotrebe. Poprskajte sve ostatke hrane na suđu prije uključivanja ciklusa pranja u mašini za suđe.

Limunov sok i so

Ako ste u velikoj žurbi i nemate vremena da uzmete sastojke, možete koristiti limunov sok i so za čišćenje posuđa. Limunov sok može pomoći u uklanjanju mrlja sa suđa bez ikakvih jakih hemikalija ili aditiva. Pomiješajte jednu šolju limunovog soka s jednom kašikom soli za prirodni čistač koji je siguran za upotreb. Dodajte smjesu u mašinu za pranje suđa i ostavite da radi svoj ciklus. Ova mješavina možda neće raditi tako dobro kao ostale, ali će vam pomoći da obavite posao dok ne budete mogli kupiti ili napraviti bolji deterdžent.

Pročitajte i ovo: Evo kako da pravilno očistite mašinu za pranje suđa!

Pratite nas na facebook akter.ba - Savjeti: Ovo možete koristiti umjesto tableta za mašinu za suđe...

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)