Strah i njegovo razumijevanje: Pomozite svom djetetu

Strah je normalan dio djetinjstva, pa tako i učenje upravljanja njime. Ponekad se djeca boje izmišljenih stvari, poput čudovišta. Ali često su strahovi povezani sa onim što im se događa u životu. Na primjer, s pandemijom COVID19, djeca bi se mogla brinuti da li će im se roditelji ili oni sami razboljeti.

Naučiti nositi se sa strahom nije uvijek lako. Posebno je teško za neku djecu koja uče i misle drugačije. Mogu imati problema s obradom informacija i održavanjem emocija. Međutim, puno toga možete uraditi da pomognete svom djetetu u upravljanju strahovima. Evo nekoliko stvari koje treba isprobati.

Shvatite strah ozbiljno

Ponekad u nastojanju da pomognemo svojoj djeci, kažemo stvari poput „Nema čega da se bojiš“ ili „Ne brini zbog toga“. Ovakve izjave neće vaše dijete učiniti da se manje boji. Umjesto toga, može poslati pogrešnu poruku. Ako ne shvatite strahove ozbiljno, vaše dijete može osjećati kao da nije u redu bojati se ili da nije u redu razgovarati s vama o tome.

Pronađite prave načine da razgovarate o strahovima

Nemaju sva djeca riječi kojima mogu objasniti čega se boje. Postavite konkretna pitanja kako biste djetetu pomogli da to objasni. Na primjer, ako vaše dijete ne želi biti daleko od vas, možete reći: "Šta te plaši kada nisam ovdje?" ili  "Šta misliš da će se dogoditi?". Nakon što dobijete više informacija, opišite ih i potvrdite da ste iste strahove imali i vi sami. Na taj način vaše dijete će shvatiti da nije jedini koji se boji i da je uredu imati strahove, ali da će na kraju ipak sve biti uredu.

Razveselite svoje dijete

Promjena se ne događa odjednom. Kada se vaše dijete suoči sa strahom, dajte mu do znanja koliko ste ponosni. Dajte ohrabrenje, budite strpljivi i pohvalite napore i uspjehe vašeg djeteta. Slanjem poruke da je napredak važan, pomažete djetetu da izgradi način razmišljanja o rastu i ono počinje da vjeruje u sebe.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)