Kada roditelji rade odličan posao?

Majka s djecom
Kad roditelji ynaju da rade dobar posao

Ako vam dijete dolazi jer ima određene probleme, znači da ste kao roditelji postigli povjerenje koje dijetetu treba.

Roditelji se često brinu da li odgajaju svoju djecu kako bi trebalo. Također se često pitaju da li su dobri roditelji?

Mnoge mame i tate, vođeni trendovima, imaju više standarde dok svoju djecu vode u odrasli život.

Na tom putu vrlo je lako upasti u zamku i uspoređuju se s drugim roditeljima.

Nadine van der Linden radi kao klinički psiholog i autorica je knjige “Tales from the Parenting Trenches: a clinical psychologist vs motherhood”. Za portal Motherly objasnila je kako roditelji mogu znati jesu li na dobrom putu i koji su znakovi da si dobar roditelj.

Dijete pokazuje različite emocije pred tobom

Dijete se nekada nalazi u vrlo emotivnom periodu. Nekada nam se čini da nema potrebe da dijete izražava sve svoje emocije pred nama, ali sposobnost djeteta da ti pokaže ljutnju, tugu ili strah je dobar znak jer se osjeća sigurno uz nas .

Nije dobro kada dijete skriva svoje osjećaje pred roditeljima. Često je to znak velikih problema u odnosu. Pokušajte izbjeći da se dijete zatvara i ne ometaj izražavanje njegovih osjećaja. Umjesto toga, obrati pažnju i budite zahvalni zbog toga.

Foto: WAYHOME studio / Shutterstock

“Vidjela sam kako si udarao u zid i da si bio jako ljut. A ti si mi rekao da je to zato što ti tvoja sestra nije dopustila da se igraš”, ova rečenica govori vašem djetetu da možete podnijeti njegove osjećaje i razumjeti perspektivu.

Dijete vam dolazi kad se ozljedi ili suočava s nekim problemom

Znam da roditelji rade odličan posao kada im dijete dolazi jer ima određene probleme. To znači da ste osigurali sigurnu luku u koju dijete dolazi kada mu treba pomoć.

Dobar način poticanja ovoga je slušanje problema i širom otvorene ruke, bez obzira čini li vam se problem mali ili veliki. Vaš odnos će biti otvoren za komunikaciju o stvarima koje su teške u životu.

Dijete može razgovarati o mislima i osjećajima bez straha

Ovo je dobar znak prihvatanja otvorenog odnosa. Neki roditelji nesvjesno ograničavaju komunikaciju sa svojim djetetom kroz svoje ponašanje. Nije dobro pretjerano reagiranje na misli ili osjećaje koji im se ne sviđaju ili one koje dovode u pitanje njegovo ponašanje kao roditelja.

Drugi roditelji su toliko krhki da ih djeca ne žele opteretiti svojim mislima i osjećajima. Zabrinuta sam kad roditelj kaže: “Moje dijete je moja stijena”. Roditelji su stijene, a djeca to nikad ne bi trebala biti. Možeš podržati misli i osjećaje djeteta bez obzira tko si ti.

Foto: thaicleaningservice.com / Shutterstock.com

Ako ti je potrebna dodatna podrška, učini to s odraslom osobom, ali ne s djetetom.

Tvoja povratna informacija nije kritična ili ne označava dijete

Dobri roditelji ne daju kritike o ponašanju i izbjegavaju oznake poput “loš”, zločest”, “pohlepan” i “lijen”. Ako je tvoje dijete pojelo sve čokoladne kekse prije nego li ih je podijelio s drugima, dobra mama će se usredotočiti na ponašanje.

“Pojeo si sve kekse bez dijeljenja. U našem domu važno je da dijeliš sa svojom sestrom i bratom. Kako misliš da bi se mogao iskupiti svojoj obitelji?”. Ovo je puno drugačije od rečenice: “Ti si pohlepna djevojčica. Idi u svoju sobu”.

Potičeš djetetove interese i talente

Razvijanjem interesa i talenata dijete razvija vještine i postiže rezultate. Možeš pozitivno angažirati djecu kroz tinejdžerske i rane godine života. Divno je napredovati u nečemu što voliš.

Ponekad, vidim da roditelj upravlja djetetovim interesom kako bi ispunio svoje snove i potrebe. Kada prisiliš dijete da radi nešto zbog vlastitih interesa, sve može poći krivo, čak i kada izgleda da sve ide dobro. Takvi postupci mogu učiniti da se dijete osjeća neuspješno.

Isto tako, ako ne uspije, a iza njega je narcistička roditeljska ambicija, djeca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.

Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Stvaraš granice kako bi dijete bilo sigurno

Dobri roditelji usmjeravaju ponašanje djeteta postavljanjem granica i ograničenja. Djeca bez granica i pravila često upadaju u nevolju ili su izgubljena. Granice pomažu da se osjećaju voljeno i cijenjeno, čak i ako ponekad ne vole granice.

Neki od primjera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema članovima obitelji.

Ispravljaš svoje pogreške

Biti u stanju popravljati odnos s djetetom znak je dobrog roditelja. Ako vičeš i pretjerala si s reakcijom, vrlo je važno popraviti taj odnos. Razgovor s djetetom može ti pomoći da riješiš situaciju, objašnjavajući da i ti trebaš pomoć oko svojih osjećaja.

Iako je vrlo primamljivo tražiti znakove uspješnog roditeljstva u stvarima kao šo su: razina čitanja, jede li zdravu hranu, pobjeđuje li u nogometu i sl., uspješno roditeljstvo znači pružanje sigurne baze za tvoje dijete. To stvara mjesto iz kojeg dijete može napredovati. Sastoji se od trajne cjeloživotne veze koja ne ovisi o vanjskim rezultatima, nego o ljubavi, poštovanju i povezanosti.

Izvor: Lolamagazin

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)