Stolac: Prirodna idila bogata historijskim znamenitostima

Stolac
Izvor: Furaj.ba

Smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, Stolac se naziva i „muzejom pod otvorenim nebom“. Nastao je na obalama rijeke Bregave, a obiluje historijskim znamenitostima. Bregava je jedna od većih pritoka Neretve, dužine oko 35 kilometara. Svojim tokom prolazi kroz vrtove i pašnjake, stvarajući pejzaže koji oduzimaju dah. Na rijeci se nalaze mostovi i mlinovi. Sve to predstavlja snažan turistički potencijal ovog grada.

Da je Stolac uvijek bio pogodan za stanovanje, svjedoči i činjenica da je naseljen više od 16.000 godina. Uvijek su uspjevale razne vrste voća zbog njegove mediteranske klime. Spominje se prvi put u spisima iz 1420. godine.

Nekropola Radimlja

Područje koje će vas posebno šarmirati jeste nekropola Radimlja. Tiho, sunčano mjesto koje priča bezbroj priča. Riječ je o najpoznatijem logalitetu stećaka u Hercegovini. Ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici načaze se svega 3 kilometra od Stoca. Nekropola je jedno od najvrijednijih spomenika koje naša država posjeduje.

Sigurno se pitate šta ovu nekropolu izdvaja od ostalih? Radi se o skupu raznih primjeraka, raznovrsnost oblika na njima, te visoka umjetnička kvaliteta izrade. Natpisi na spomenicima zabilježili su historijske ličnosti. Malo koji je drugi bosanskohercegovački grad iznjedrio toliko velikana. Iz ovog grada dolaze nam intelektualci, umjetnici, poete i vođe.

Iz ovog malog mjesta potiče i Mehmedalija Mak Dizdar. On je jedan od naših najvećih pjesnika. Najznačajnija dječa su mu svakako „Kameni spavač“ i „Modra rijeka“. Bio je inspirisan rijekom Bregavom. Njenom snagom, bojom i slapovima. Ovo vrhunsko djelo „Modra rijeka“ u rock pjesmu pretvorila je legendarna sarajevska grupa Indexi.

Sultan Selimova (Careva) džamija

Ljubiteljima osmanske arhitekture posebno će biti interesantna Sultan Selimova (Careva) džamija. Ona se smatra jednom od nastarijih džamija u Hercegovini. Životni vijek joj je preko 500 godina. Starije od nje su samo Sinan-pašina džamija u Mostaru i Sultan Bajazidove džamije u Nevesinju. Ova gromada od građevine sagrađena je 1519. godine. Tada nije imala samo veliku ulogu u religijskom smislu. Njena izgradnja odigrala je važnu ulogu i u širem kulturnom i društvenom značaju grada Stoca.

Područje s mediteranskim šarmom, odličnom hranom i ugodnim krajolikom bit će ideačna destinacija za posjetiti već ovaj vikend.

Pročitajte više: Najbolja vina u Bosni i Hercegovini - Posjetite Trebinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori