Najbolja vina u Bosni i Hercegovini: Posjetite Trebinje

Trebinje, smješteno na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine, u dolini rijeke koje lagano teče, miran je i šarmantan grad u srcu vinske zemlje. U ovom gradu klima je mediteranska, s čak 260 sunčanih dana u godini. Najnovija istraživanja potvrđuju činjenicu da je na ovim prostorima, od paleolita do danas, živjelo stanovništvo u kontinuiranom životu. Ukoliko želite da se prepustite kulturi vina i uživanju u hrani, ovaj grad idealno je mjesto za lagani „vikend getaway“.

Posjetite stari grad

Stari grad je dosta je tih i neobičan s kamenim zidovima koji su prekriveni vinovom lozom. U ovom dijelu kafići su karakteristični po svom šarenom vrtnom namještaju koji je raštrkan po malim, uskim ulicama.

Istražite sve ljepote predgrađa

Stari grad zaista je šarmantan, međutim dosta skrivenih ljepota krije se u samom predgrađu. Šetnja ovim ulicama bit će mjesto u kojem ćete pronaći pravu draž grada. Starosjedioci na svojim terasama kriju se ispod gustog tkanja vinove loze. Mirisni grmovi ruža prosipaju se na ulice, a svako dvorište prepuno je sočnog voća i povrća.

Izvor: travelswhere.net

Ljepote rijeke

U Trebinju se nalaze dva mosta koja podsjećaju na davno prošlo vrijeme, i čine ovaj grad šarmantnim. Pratite stazu kroz stari grad koja će vas dovesti do bistre vode rijeke Trebišnjice prema mostu Arslanagić.

Isprobajte sve čari grožđa

Glavna vinarija u Trebinju je Vinski Podrum Vukoje, koja datira još iz 1982. godine. Smješten je u prekrasnom ambijentu pored rijeke, a pogled na Trebinje i vinograd oduzet će vam dah. Ovdje ćete definitivno probati najbolja vina.

Gledajte zalazak sunca s Hercegovačke Gračanice

Na brdu s pogledom na grad nalazi se Hercegovačka Gračanica, srpska pravoslavna crkva, sagrađena 2000. godine. S ovog mjesta vidjet ćete najbolje slagalicu koju sklapa Trebinje. Stanovi u sovjetskom stilu, sivi zidovi starog grada i crveni krovovi prošarani vinovo lozom i stablima smokava.

Iskoristiti priliku i vidite sve ljepote Bosne i Hercegovine. Putuj po svojoj zemlji i upoznaj svoj narod.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori