Trgovci, veletrgovci, proizvođači: Nećemo sprovoditi odluku vlade o ograničenju marži

Udruženje poslodavaca FBiH: Nećemo sprovoditi odluke vlade o ograničenju marži
Foto: Pexels - Iz Udruženja obrazlažu da je donesena odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe.

Trgovci, veletrgovci i proizvođači u Federaciji BiH neće sprovoditi odluku federalne Vlade o ograničenju.

Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže koju je donijela Vlada FBiH, neustavnom, nezakonitom i  neprovodivom sa nesagledivim štetnim posljedicama.

Iz Udruženja obrazlažu da je donesena odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe.

U saopštenju se navodi da rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži, već isključivo rasta cijena sirovina globalno, uslovljeno trenutnim okolnostima, a što za rezultat ima povećanje nabavne vrijednosti proizvoda.

Foto: Pexels

Iz UPFBiH traže hitno povlačenje ove Odluke i upozoravaju na pogubne posljedice do kojih bi provođenje Odluke dovelo ne samo u oblasti trgovine, nego i distribucije, ali i proizvodnje, naročito kod domaćih proizvođača hrane.

Na sastanku kojeg organiziralo UPFBiH, a kojem su prisustvovali predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača jednoglasno je zaključeno da se Odluka Vlade FBiH neće provoditi i da će se pokrenuti sudski postupci u cilju poništavanja Odluke, ali i protiv osoba u Vladi FBiH odgovornih za njeno donošenje.

"Cijena tone pšenice prije pandemije iznosila je od 150 do 170 evra, dok je danas cijena znatno veća, te iznosi od 220 do 240 evra po toni", ističu poslodavci i zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i resornim ministrom, "kako bi se pronašlo rješenje koje će biti ustavno, zakonito i sprovodivo".

Vlada Federacije je juče donijela odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, utvrđivanjem maksimalne marže od šest odsto u veleprodaji i osam odsto u maloprodaji.

Pročitaj više: Vlada FBiH uvela kontrolu cijena namirnica i goriva

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori