EU: Kovid-pasoši za sve vakcine: “Biće gore” poručuju

Predsjednica Evropske komisije želi da ubrza kampanju vakcinacije. Prijeti prekidom izvoza vakcina i najavljuje Kovid-pasoš, koji će važiti za sve vakcine i kojim će se olakšati putovanja ali i društveni život.

„Biće gore - tako je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen opisala razvoj pandemije u Evropi. U nekim državama članicama EU krenuo je treći talas infekcija. Zbog toga je pozvala vlade članica EU da ubrzaju kampanje vakcinacije.

Prema proračunima Evropske komisije, oko 50 od 450 miliona stanovnika EU biće vakcinisano do kraja mjeseca - bar jednom. Za drugu vakcinaciju u državama članicama je uskladišteno 15 miliona doza, a bez namene je u frižiderima trenutno 2,2 miliona doza.

Ursula fon der Lajen priznala je da je početak kampanje vakcinacije bio „težak, ali je obećala da će u drugom kvartalu četiri proizvođača isporučiti 300 miliona doza vakcine. Jedini proizvođač koji ne ispunjava obećanja je britansko-švedska kompanija AstraZeneka . Umjesto dogovorenih 180 miliona doza, najavila je isporuku samo 70 miliona u drugom kvartalu.

Prijetnja zabranom izvoza vakcina

Kako bi povećala isporuku unutar EU, Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) zaprijetila je pooštrenom zabranom izvoza vakcina koje se proizvode u EU. Takođe bi bilo moguće ukinuti patente i dozvoliti proizvodnju nezavisnim proizvođačima.

„Nalazimo se u krizi stoljeća", rekla je predsjednica Komisije. Brisel želi da osigura reciprocitet: Ako EU izvozi u neku zemlju, onda ona zauzvrat mora omogućiti izvoz u EU.

Prema podacima Evropske komisije, u posljednjih šest nedjelja, od kada je uveden nadzor izvoza iz fabrika u EU, izvezeno je 41 milion doza vakcina u 33 različite zemlje. Do sada je samo Italija zaustavila jednu isporuku za Australiju.

Predsjednica Evropske komisije kritikovala je činjenicu da druge zemlje koje proizvode vakcine odavno primenjuju zabranu izvoza. To se vjerovatno prvenstveno odnosi na Veliku Britaniju, koja dobija Bajontek / Fajzer vakcinu sa evropskog kontinenta. Međutim sprječava izvoz vakcine AstraZeneka iz britanskih fabrika.

EU sada mora dobiti svoj pravičan udio, rekla je Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). Kao predsednica Komisije, ona prvo mora zastupati interese građana EU.

Sa SAD nema problema - jer nema ni izvoza ni izvoza gotovih doza vakcina ni u jednom smjeru. Kod razmjene preliminarnih proizvoda i komponenata za vakcine, sve ide bez problema.

Fon der Lajen je rekla daće se ispitati da li je izvoz iz EU u zemlje sa većim stopama vakcinacije i dalje „primjeren. Po pitanju vakcinacije, posebno su Izrael, SAD i Velika Britanija ispred EU.

Predsjednica Komisije nije detaljnije ulazila u spor oko raspojdele vakcina unutar država članica EU. To pitanje je posebno pogurao austrijski kancelar Sebastian Kurc (Sebastian Kurz). On i još pet šefova vlada žalili su se da su njihove zemlje prevarene. Centrala EU je samo istakla da su države članice same izmjenile raspodjelu koja je zapravo bila dogovorena - u odnosu na broj stanovnika države. Kurc je rekao da je u srijedu došlo do približavanja rješenju ovog problema.

Foto: dw.com

EU hoće zeleni sertifikat - propusnicu

Kao znak nade da će ovog ljeta moći da se putuje na odmor, Komisija EU je danas najavila zakon o uvođenju „digitalnog zelenog sertifikata - koji bi trebalo da važi u svih 27 država članica od sredine juna.

Sertifikatom se potvrđuje vakcinacija - bilo kojom vakcinom, uključujući rusku ili kinesku, negativni Kovid-testovi ili prisustvo antitijela nakon preležane infekcije. Sa ovim sertifikatom će bez ikakvih problema ponovo moći da se prelaze granice u EU. Turističke zemlje - Grčka, Kipar, Italija, Španija, Hrvatska i Portugal - zalažu se za takav jedan „kovid- pasoš" kako bi se spasila ljetnja sezona 2021.

Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders rekao je u Briselu da bi i organizatori manifestacija u oblasti kulture ili restorani - sertifikat mogli da koriste kao propusnicu. Sertifikat bi, naravno, trebalo da važi samo za period pandemije i da ne služi kao zamjena za granične kontrole, koje zapravo nisu dozvoljene u Šengenskoj zoni EU. Ipak, taj sertifikat se mora kontrolisati na granicama, na aerodromima ili željezničkim stanicama. Kako će se tačno to odvijati i ko će izdati digitalni sertifikat u obliku QR koda - odlučuju države članice.

Sertfikat - u junu i za sve članice EU

Budući da su u pandemiji korone države članice uvele različita pravila za putovanja, Komisija EU ovog puta želi da to bude drugačije. Umjesto preporuke, Brisel predlaže zakon koji moraju da primjene sve članice - čim ga donesu Evropski parlament i Savjet ministara.

Mnogi poslanici u Briselu sumnjaju da se to može postići do juna. Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej rekao je za DW da po pitanju međunarodnih putovanja tokom pandemije mnoge države članice hoće da rade po svom. „EU bi trebalo da bude oprezna. Nećemo dozvoliti da nove varijante virusa spolja uđu u zemlju.

Zvaničnici EU objasnili su u Briselu da državljani trećih zemalja koji žive u EU takođe mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat. A takođe bi mogli biti priznati i sertifikati drugih zemalja, poput zelenog pasoša iz Izraela.

 Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders kaže: „Ovog puta želimo da spriječimo rascjepkanost među državama članicama kao prošle godine. Moramo osigurati da svako ko želi - dobije sertifikat.Naredne sedmice šefovi država i vlada EU ponovo će se baviti digitalnim zelenim pasošem.

Kancelarka Angela Merkel bila je skeptična na posljednjem sastanku u februaru. Tada je rekla da još nije donijeta politička odluka šta sve može da se radi sa sertifikatom. Još uvijek je nejasno da li vakcinacija sprječava prenos virusa na druge ljude i ako da - koliko dugo.

Izvor: dw.com

Pročitaj više: Ovo su sve zemlje koje su prestale koristiti vakcine AstraZeneca

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)