Izetbegović: Afera “Respiratori” je namontirana, neka Forto nabavi vakcine

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović govorio je o nabavci vakcina u Bosni i Hercegovini, tzv. non paperu, ali i radu Vlade Federacije BiH i aferi "Respirator" za O kanal.

Kada je riječ o "non-paperu", Izetbegović je naveo da se radi o "namjerno napravljenom probnom balonu".

"Kad se napravi taj pritisak, da se ojača sprega SNSD-HDZ, zatim da se vide reakcije međunarodne zajednice i prije svega-nas"; pojasnio je Izetbegović.

Smatra i kako je reakcija međunarodne zajednice blaga, te da je potrebno poslati jasnu poruku "ne dolazi u obzir".

"Međunarodna zajednica je uložila napore u mir koji je potreban i nama i Europi i ne bi se trebali igrati sa tim", rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o odnosu i izjavama Aleksandra Vulina i Milorada Dodika o "non paperu", kao i Vučića koji je ponovio da ne zna za taj dokument, lider SDA je rekao:

"Imate izjava Vulina, Dodika. To je igra vruće – hladno, dobri i loši policajac, znamo te igre".

Govorio je i o radu Vlade FBiH u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Treba uzeti brojke, vidjeti gdje mi stojimo po pitanju zaraženih, nabavke vakcina, udara na ekonomiju, zaposlenosti... Što se tiče afere Respiratori, mislim da je namontirana, afera je prenapuhana", naveo je lider SDA.

Dodao je kako su respiratori dobili certifikat te da su ispitani.

"Covax – prvi put radite takvu stvar, vi ste jedna mala zemlja", naveo je Izetbegović.

Podsjetio je kako će na poziv Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH naša zemlja dobiti vakcine od Malezije, te kako je ova zemlja vakcinisala manji broj stanovnika od BiH.

Pojasnio je i kako je "pozicija premijera FBiH ista kao i premijera kantona".

"Po brojkama će se pokazati da Novalićeva vlada nije radila loš posao. Imate ljude koji su ostali bez posla, udar cunami COVID-a ne može a da nema štetnih efekata, mi se nosimo s time, nabavit ćemo vakcine", glasi jedna od njegovih poruka.

Govorio je i o radu Vlade Kantona Sarajevo.

"Dobro je da je opozicija u KS-u došla da pokaže što zna, odnosno što ne zna. Barem bi Forto mogao nabaviti vakcine, riješiti probleme, svašta su naobećavali ili je sve samo priča, Facebook priča-.. je li išta od toga ispunjeno?"; poručio je Izetbegović.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori