Održiva Baština u Bosni I Hercegovini: Veličanstveni Bobovac

Nacionalni spomenici predstavljaju kulturno i historijsko nasljeđe koje ne treba i ne smije da se zaboravi. Naša država bogata je raznim historijskim elementima na čemu nam može zaviditi svjetska arhitektura. U srcu Bosne i Hercegovine, nedaleko od gradova Vareš i Kakanj, pronaći ćete mjesto zvano Bobovac.

Zašto je Bobovac tako zanimljiv?

Bosna i Hercegovina, zemlja smještena u srcu Europe, postoji od 10. stoljeća. S nekoliko kamenih zidova između brda, veličanstveni Bobovac priča priču o ljudima koji su živjeli na ovim prostorima u srednjovjekovno vrijeme. Tada je naša zemlja bila široko rasprostranjena i zvala se Kraljevina Bosna. U to vrijeme Bobovac je bio grad za kraljice i kraljeve, te njihovo prebivalište.

Kraljeva Sutjeska je najstariji dio srednjovjekovne Bosne i Hercegovine i zamišljen je kao mjesto s arhivom u muzeju i bilbioteci, džamijom i starim bosanskim kućama- U 14. stoljeću, Bobovac je bio najvažniji i najbolje utvrđeni grad. Njegovu gradnju naredio je ban Stjepan II Kotromanić.

Kraljeva Sutjeska, Izvor: furaj.ba

Selo Kraljeve Sutjeske nije poznato po samom Bobovcu, već i po zgradama koje ga okružuju. Kuće koje su sagrađene u 18. stoljeću predstavljaju tradicionalnu osmansku kuću. Možete vidjeti izvorne kamene temelje.

Kuća Dusper u selu je najstarija kuća u srednjoj Bosni koja datira iz ranog 18. stoljeća. Postoje dva natkrivene terase, veliki dnevni boravak , zidana peć i otvoreni kamin koji se koristio za kuhanje i grijanje. Kuća je izgrađena uglavnom od drveta, a krov je izrađen od drvene šindre – izjavio je Tim Clancy u svojoj knjizi o Bosni i Hercegovini.

U blizini se također nalazi džamija Mehmeda II Fatiha. Ona je prema legendama koje se pričaju u selu, sagrađena za samo pet dana. Tu posjetitelji mogu vidjeti partizansko spomen groblje, pokazujući koliko je raznolikih arhitektura ovdje evoluiralo.

Pogled na građevine pokazuju arhitekturu i održivost, te prihvaćanje odnosa čovjeka i prirode. Zidine nas još uvijek fasciniraju pričama o drevnoj moći jedne male države Bosne i Hercegovine i njenih ljudi. Kame, drvo i zelene šume koje ga okružuju, te zvukovi ptica čine da poštujemo okoliš i naučimo prihvatiti zdravu okolinu. Baština je nešto što imamo i iz čega možemo učiti. Naši preci ostavili su nam dosta materijala na koje možemo biti ponosni.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori