Bademi: Hranjivi orašasti plod koji je odličan međuobrok

Bowl with almonds.
Photo by: Karolina Grabowska, Izvor: pexels.com

Sirovi ili prženi, slatki ili slani, ali uvijek neodoljiva grickalica, bademi su danas zvijezda ishrane! Bademi se klasifikuju prema boji, obliku i veličini,  a Kalifornija je zemlja koja proizvodi najviše badema u čitavom svijetu.

Iako se nazivaju orašastim plodovima, bademi su zapravo sjeme drveta. U ishrani mogu odigrati razne uloge. Tako ga možete naći kao izvor proteina u obliku bademovog maslaca, masti u salatama, ili jednostavno kao popodnevnu užinu. Dakle, veliki aplauz za bademe, jer bez obzira koju ulogu igraju u vašoj prehrani, dobitnik je oskara u kategoriji okusa i zdravstvenih benefita.

Trebate li brinuti da ćete se od „orašastih plodova udebljati“?

Ne baš. Bademi su jedna od onih namirnica koje su prepune hranjivih sastojaka. Jedna grana badema sadrži oko 180 kalorija, 6 grama proteina, te 14 grama masti koja je zdrava za srce.

Bademi čine vašem doktoru posao lakšim! Oni snižavaju holesterol i prepuni su vitamina E, magnezija i kalija, koji pomažu kiseoniku i hranjicim sastojcima da spobodnije prolaze kroz krv. Oni su također hrana za izgradnju čvrstih i jakih kostiju. Jedna porcija badema sadrži kalcijuma kao ¼ šolje mlijeka. I povrh svega tofa, napunjeni su fosforom kako bi vaše kosti bili zdravi i jaki, što će svakako smanjiti rizik od napuknuća i lomova.

Za sve vegane, bademi su odlična mliječna alternativa. Kada jednom probate bademovo lijeko i jogurt natjerat će vas da zamijenite uobičajeni jogurt alternativiom, bogatom antioksidantima!

Bademov maslac jedan je od onih briljantnih izuma koju su nekada bili ograničeni na prodavnice zdrave hrane, međutim sada ga nalazimo u svim marketima. On se koristi poput maslaca kikirikija, a poznati su i brojni recepti kako ga da napravite sami.

Bademi vam mogu pomoći i u krevetu. Drobljenje badema može vam pomoći prilikom ublažavanja agresije, darujući vašem tijelu odmor i relaksaciju. Selen u njima bori se protiv depresije i anksioznosti. Konačno, jedenje badema prije spavanja može vam pomoči da zaspite brže i to zahvaljujući magnezijumu i proteinima koje sadrži. Zato pripremite sebi sjeckane pademe prije nego ugasite svjetlo i lijepo spavajte.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori