Prestanite pitati vaše dijete šta želi biti kada odraste

Kada smo bili dijete, suočavali smo se s pitanjem „Šta želiš biti kada odrasteš?“. Odrasli se uvijek šokiraju kada čuju da su mališanove maštarije da postane nešto veliko poput astronauta. Tu je prva greška koju prave kada je sputavanje snova u pitanju. Prestanite pitati vaše dijete ovakva pitanja ili se potrudite da razumijete ono što govori. Mnogo toga se krije iza odgovora koji vam nudi.

Prisiljavanje djeteta da odluči šta želi biti još u ranim godinama, može imati potpuno obrnuti efekat. Mališane trebamo da podstičemo da uče mnogo stvari.

Ovo pitanje kod djece nikada nema svrhu. Djecu trebamo pitati „ko“ žele da budu, a ne „šta“. Najvažnije je postavljati više otvorenih pitanja i voditi jedan na jedan razgovor s djetetom. U redu je pitati šta žele da postanu, ali bitno je slijediti otvorena pitanja kako biste naučili i razumjeli misaoni proces koji stoji iza njihove odluke.  Postavljanje otvorenih pitanja pruža i vama i vašem djetetu priliku da naučite više jedni o drugima. Ovo će vam također pomoći da njegujete zdrav odnos roditelja i djeteta.

Nakon postavljenog pitanja „ko želiš da budeš“ vaša sljedeća pitanja mogu pomalo da sliče jedno drugom. U osnovi, svako pitanje koje vam može dati informaciju o tome što vaše dijete misli pomoći će u poticanju međusobnih dubinskih razgovora.

Photo by Anastasia Shuraeva Izvor: Pexels

Ne postoji samo jedan odgovor

Ako postavljate pitanja o željama djeteta, važno je pobrinuti se da vaše dijete zna da ne postoji jedan odgovor koji određuje život. Ako jedan dan žele biti astronaut, a drugi kuhar, moraju znati da je to sasvim moguće i uredu. Moramo početi učiti svoju djecu da ne trebaju cijeli život biti zatvoreni u jednu kutiju.

Pokušajte da nađete vremena za razgovor sa svojim djetetom. Bilo da je to na putu do škole ili za vrijeme večere. Ohrabrite njihove snove i pustite ih da sanjaju veliko.

Pročitajte više: Kada roditelji rade odličan posao?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)