Odjeća za bebe: Osnovni savjeti za pranje

Baby clothes on bed.
Photo by: Karolina Grabowska Izvor: Pexels.com

Biti roditelj uključuje puno stresa, ali pranje dječije odjeće ne bi trebao bit jedan od njih. Dječija odjeća zahtijeva mnogo njege, poput uobičajene odjeće i posteljine. Odjeća za bebe također ima tendenciju sakupljanja više mrlja od odjeće za odrasle, pa je dobro prije početka pranja upoznati se s tehnikama o uklanjanju mrlja.

Vaša beba ima imuni sistem koji se još uvijek razvija. Infekcije i bolesti mogu se pokupiti gotovo s bilo kojeg mjesta. Tbog toga morate biti oprezni kako pomoći djetetu da bude zdravo. Jedno najveće gnijezdo klica kojem su djeca izložena može biti njihova odjeća. Za bebe samo pranje odjeće u veš mašini nije dovoljno za čišćenje od bakterija. Njihov nedovoljno razvijeni imuni sistem preslab je za borbu.

Bebe, posebno novorođenčad, obično imaju osjetljivu kožu, a pranje i čišćenje uključuje nadražujuće sastojke. Iako su neki roditelji primorani da potraže bolji deterdžent za pranje veša, zdravstveni stručnjaci kažu da to nije potrebno, sve dok vaša beba nema alergiju ili vrlo osjetljivu kožu. Tečni deterdžent je mnogo bolja opcija od formula u prahu. Oni se ispiru u večoj količini i ne ostavljaju grudvice koje mogu iritirati kožu dojenčeta.

Ako vaša beba ima alergijske reakcije, u apotekama potražite sapun koji je hipoalangen i bez ikakvih mirisa.

Koristeći se tim sapunom perite sav veš i posteljinu s kojom beba dolazi u kontakt. Nemojte koristiti omekšivaće koji mogu imati štetne hemikalije. Zamijenite ih organskim omekšivaćima, koji nisu životinjskog porijekla. Ukoliko imate priliku, najbolje bi bilo da omekšivać napravite sami, za šta postoji bezbroj recepata.

Ukoliko koristite platnene pelene, odvojite ih od ostatka veša.

Njih perite s posebnom njegom, budući da obični deterženti izazivaju pelenski osip. Prvo ih isperite hladnom vodo, a zatim koristite sapun ili deterdžent. Zatim dječiju pelenu isperite u vručoj vodi.

Nemojte zaboraviti da igračke, plišance i peškire također redovno perete  prije nego dođu u kontakt sa bebom.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori