Jabuke: Ishrana i zdravstvene prednosti kraljice voća

Vjerovatno ste bezbroj puta čuli čuvenu izreku: „Jabuka dnevno, drži doktora daleko.“. Iako jedenje jabuka nije lijek za sve, dobro je za vaše zdravlje. Danas se uzgajaju mnoge vrste jabuke, ali mali je postotak onih koje možete kupiti u prodavnicama prehrambenih proizvoda. Svaka jabuka ima drugačiji oblik, boju i teksturu.

Jabuke mogu učiniti puno za vas, zahvaljujući biljnim hemikalijama koje su nazvane flavonoidi. Oni predstavljaju jednu od najbrojnijih grupa prirodnih heterocikličkih spojeva s kisikom.

One su također bogate vlaknima koje pomažu kod zatvora i crijevnih tegoba.  Neka istraživanja pokazala su da biljna vlakna kore jabuke štite od oštećenja krvnih žila i srca. Oni također mogu pomoći pri snižavanju holesterola i mogu da zaštite DNK stanice od nečega što se naziva oksidativnim oštećenjem, što je jedna od stvari koja može dovesti do raka. Istraživanja su pokazala i da antioksidanti u jabukama mogu usporiti rast stanica karcinoma.

Naučnici također daju jabukama zasluge za pomoć:

  • Snage pluća
  • Rada srca
  • S astmom
  • Zdravlja kostiju
  • Gubitak tjelesne težine
  • Rad mozga (ublažava simptome Alzheimerove bolesti i dobnog gubitka pamćenja)
  • Imunološkom sistemu
  • Zdravlja u scrijevima

Ne trebate se brinuti zbog šećera u jabukama. Iako imaju ugljikohidrate koji utiču na šećer u krvi, ti se ugljikohidrati razlikuju od ostalih šećera koji uklanjaju vlakna koja su dobra za vas. Samim time, neće doći do povećanja istog. One sadrže malo natrija, masti i holesterola. Ne nude proteine, ali su odličan izbor vitamina C i vlakana.

Iako jabuke imaju zdravstvene benefite, ako ih jedete previše, kao i sve, može biti loše za vas. Prekomjerna količina unosa voća može dovesti do debljanja. Također, imajte na umu da su jabuke jedno od voća koje ima visoke ostatke pesticida jer je veća vjerovatnoća da će bube i bolesti na njih da utiču. Zato nemojte da jedene neoprano voće, čak ni kada sami uberete jabuku. Umjesto toga, koru ogulite ili je detaljno operite.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)