Hrvatska: Zabranjena muzika u kafićima i restoranima

Na posljednjoj press konferenciji ministar policije Davor Božinović je detaljnije izložio režim rada kafića i restorana koji su dobili zeleno svjetlo za otvaranje od 15. februara do 28. februara. Gospodin Božinović rekao je, među ostalim, da se ugostiteljskim objektima zabranjuje puštanje muzike. Smatra da muzika stimulira okupljanje ljudi koji čekaju dostavu ispred pojedinog kafića i restorana.

Do prvih razmišljanja (doduše o stišavanju, a ne zabrani) muzike u ugostiteljskim objektima koji su tada još ‘normalno’ radili, došlo je krajem septembra. Kao razlog su se navodila istraživanja koja dokazuju da glasnija muzika utječe na širenje čestica koronavirusa.

Nacionalni stožer, odnosno šef civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tada je potvrdio kako se uskoro kreće u pregovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima. U to se ubraja i razgovor gostiju i smanjenje decibela iz zvučnika koji utječu na snagu širenja virusa.

Uzevši u obzir to da od danas kafići i drugi ugostiteljski objekti rade isključivo na ‘to go’ principu pri čemu gostima nije dozvoljen niti ulazak u lokal, nije jasno zašto je muzika zabranjena – kao argument za stišavanje muzike u septembru, Krunoslav Capak je naveo da bučna muzika izaziva i glasniji razgovor, odnosno vikanje gostiju što povećava širenje koronavirusa aerosolom.

 Čak i ako se povodimo isključivo sadašnjim argumentom da muzika stimulira okupljanje ljudi, još je manje jasno zašto je onda puštanje muzike dozvoljeno u trgovinama i najvećim okupljalištima  trgovačkim centrima.

Izvor: muzika.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori