Odgoj djece: Naučite ih da budu odgovorni i sposobni ljudi!

Potrudimo se da naša djeca postanu odgovorni i sposobni ljudi.

Dad with child
Photo by Tatiana Syrikova Izvro: Pexels

Život je pun teških stvari. Teško je učiti da hodate kroz život, a odrastanje je samo po sebi izazov. Zašto ne bismo pripremili svoju djecu da se uspješno bore sa svim teškim stvarima koje im život priprema? Odgoj djece je zaista važan. Možemo se potruditi da im pružimo širi pogled na svijet, trenirajući ih jakim alatima za borbu s teškim situacijama.

Pustite ih da naprave grešku

Dozvolite svom djetetu da napravi grešku. Dom je mjesto u kojem su djeca voljena bez obzira na sve, mjesto gdje se ne procjenjuju na osnovu svojih rezultata. On je najbezbjednije mjesto za njihove uspone i padove. Neka vaš dom postane mjesto na kome će naučiti šta je to potrebno da bi ponovo ustali i uspjeli.

Pripremite ih

Gledajući djecu kako se bore sa teškim zahtjevima daje nam mogućnost da ih naučimo kako da se postave u određenim situacijama. Svoju djecu trebamo učiti da se ne boje. Ono što trebamo učiti svoju djecu jeste da se, bez obzira koliko iracionalan, nevjerovatan ili čak smiješan bio nekome, strah je stvaran. Svi se nečega plašimo. Umanjivanje nečijeg straha nije od pomoći.

Recite istinu

Trudeći se da preoblikujemo dječija osjećanja i stavove, pokazujemo da ne bježimo od toga da su neke stvari teške. Međutim, to ne znači da se nećemo suočiti s problemom. Pronađite primjere iz svakodnevnog života. Tema je bezbroj, a svaka će podučiti vaše dijete. Priča o istinitim, stvarnim događajima dovešće djecu do toga da shvate da je težak rad dio života, a ne nešto od čega bježimo.

Photo by Tatiana Syrikova Izvor: Pexels

Odgoj zahtjeva treniranje

Da li ste ikada razmišljali o tome da namjerno djetetu date da radi nešto što ne bi radilo svojevoljno, kako bi naučili koliko vrijedi biti uporan? Tako pomažite djeci da razviju vjernost i istrajnost, a to je važan dio odgoja.

Probajte da radite na nekom većem izazovu zajedno, kao porodica. Pomozite djeci da učestvuju u razgovorima u kojima se ne osjećaju prijatno ili ponudite izvinjenje, čak i kada se to čini čudno. Pokažite im kako da se odnose prema drugima ili kako izgleda kada moraju da se žrtvuju zbog nečega. Ovakve stvari ne dolaze prirodno kod djece ili čak i odraslih. Sa namjerom ih provedite kroz sve to i dajte im mogućnosti i stvorite im okruženje u kome će moći da izvežbaju to. Budite sigurni da vide da i vi kao roditelj radite isto.

Ispratite čitav proces

Praćenje je ključni i često najteži dio roditeljstva. Dajte im obaveze koje trebaju završiti tokom dana, ali na koje ih vi nećete podsjetiti. Obaveza roditelja da "trenira svoje dijete" teška je. To je poput "full time" zaposlenja.

Volite neizmerno svoju djecu, ali nemojte smatrati da je popuštanje uredu. To nije hrabro roditeljstvo. Ono zahtjeva od nas da dobre stvari pokušamo da naučimo svoju djecu, poput donošenja odluka koje se ne baziraju na rezultat koji je sada dobar, već na rezultat koji na kraju želimo da postignemo. Odgoj nije lak, ali potrudimo se da naša djeca postanu odgovorni i sposobni ljudi.

Izvor: balkanplus.net

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori