Adolf Hitler: Zubi nacističkog diktatora otkrivaju uzrok smrti

hitler420.jpeg
Foto:Wikipedia

Nova analiza zuba i kostiju nacističkog diktatora Adolfa Hitlera postavlja pitanja kako je umro. U novoj studiji francuski naučnici analizirali su fragmente zuba Hitlera kako bi dokazali da je umro 1945. godine. Adolf Hitler je uzeo cijanid i pucao sebi u glavu. Istraživanje, objavljeno u European Journal of Internal Medicine u maju 2018. godine, nastoji okončati teorije zavjere o smrti Adolfa Hitlera kroz naučnu analizu diktatorovih zuba i lubanje.

"Naša studija dokazuje da je Adolf Hitler umro 1945. godine", rekao je vodeći autor studije Philippe Charlier za AFP. "Zubi su autentični, nema sumnje."

Iako je općepoznato da je Adolf Hitler umro u svom bunkeru u Berlinu, glasina o njegovom bijegu ima mnogo. Njihova istraživanja dokazuju da

"nije podmornicom pobjegao u Argentinu, nije u skrivenoj bazi na Antarktiku ili na tamnoj strani mjeseca", rekao je Charlier.

Krajem aprila 1945., dok su sovjetske snage napadale Berlin, Hitler je stvorio planove za samoubistvo. Ispitivao je pilula cijanida koje je isporučio SS na svom Alzašaninu Blondiju i diktiranje konačne oporuke. Dva dana ranije, streljački vod strijeljao je Mussolinija, a zatim ga javno objesio za noge na prigradskom trgu u Milanu u Italiji. Činilo se da je slična sudbina i njemu neizbježna.

Kasno 30. aprila, tijela Hitlera i njegove nove supruge Eve Braun pronađena su u bunkeru, sa rupom od metka u Hitlerovom hramu.

U aprilu 2018. godine, otkrilo se kako je 1945. godine povjeren set zuba i napravljena je njihova unakrsna provjera u odnosu na diktatorove zubne kartone. Poklapali su se i ostali su od tada u ruskim rukama, izvijestio je Telegraph.

Ruska tajna služba FSB i ruska državna arhiva dali su istraživačima dozvolu da pregledaju fragment lubanje i komade zuba.

Komad lubanje imao je rupu na lijevoj strani, u skladu s ranom od metka, s crnim ugljenisanjem oko ivica. Iako naučnicima nije bilo dozvoljeno da uzimaju uzorke iz lubanje, primijetili su u studiji, njen oblik se činio "potpuno uporedivim" s radiografijama Hitlerove lobanje snimljenim godinu dana prije njegove smrti.

Foto: Getty image

Stravične slike zuba objavljene u studiji pokazuju čeljust izrađenu uglavnom od metala. "U trenutku smrti", napisali su u izvještaju, "Hitler je imao samo četiri preostala zuba." Rijetki su tamo neispravnih oblika. Smeđe su boje osnovi i prošarani naslagama bijelog kamenca.

Analiza potkrepljuje često citirane tvrdnje da je Hitler bio vegetarijanac.

Nije se moglo definitivno dokazati je li uzimao cijanid prije pucnjave. Plavičasti naslage na njegovim lažnim zubima, napisali su istraživači, upućuju na niz različitih hipoteza. Pitanje je da li se dogodila neka hemijska reakcija između njegovih lažnih zuba i cijanida u trenutku smrti, tijekom njegove kremacije ili dok su ostaci zakopani?

Bez uzimanja uzoraka za analizu, teško je sa sigurnošću reći. “Nismo znali je li se koristio ampulu cijanida da bi se ubio ili je to bio metak u glavu. To je po svoj prilici i jedno i drugo - rekao je Charlier.

U svakom slučaju, studija može pomoći da se konačno zauvijek stave priče o Hitlerovoj smrti.

Izvor:History.com

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)