Uticaj redovnog vježbanja na mentalno zdravlje

Mnogi od nas znaju za brojne fizičke prednosti vježbanja poput, kontrole tjelesne težine, niži krvni pritisak, smanjenje rizika od dijabetesa i povećanje energije. Međutim, kako ono utiče na naše mentalno zdravlje? Gibanje vam može ublažiti simptome depresije i anksioznosti, ali i održati pamćenje. Bez obzira da li trebate motivaciju za odlazak u teretanu ili samo za brzu šetnju, navedene psihološke prednosti omogućit će vam da obučete opremu za vježbanje i krenete ka teretani.

Pomoć kod depresije i anksioznosti

Naučno je dokazano da vježba pojačava raspoloženje, smanjujući simptome depresije i anksioznosti. Fizička aktivnost pokreće nivo endorfina, poznate hemikalije "osjećajte se dobro" koju proizvodi mozak i kičmena moždina. Ova hemikalija proizvodi osjećaj sreće i euforije. Čak i samo umjereno vježbanje tokom sedmice može poboljšati depresiju i anksioznost do te mjere da neki ljekari preporučuju isprobavanje režima vježbanja za ova stanja prije nego što se okrenu lijekovima.

Smanjena količina stresa

Još jedna mentalna korist vježbanja je smanjena razina stresa - nešto čemu smo svi svakodnevno izloženi. Povećavanje broja otkucaja srca zapravo može preokrenuti oštećenje mozga izazvano stresom stimulirajući proizvodnju neurohormona poput noradrenalina. On ne samo da poboljšavaju kogniciju i raspoloženje, već i poboljšavaju razmišljanje. Vježba također prisiljava centralni i simpatički nervni sistem tijela da međusobno komuniciraju, poboljšavajući ukupnu sposobnost tijela da odgovori na stres. Smanjena količina stresa imat će dobar uticaj na naše mentalno zdravlje.

Image by: Steve Buissinne Izvor: Pixabay

Povećano samopoštovanje i samopouzdanje

Fizičke prednosti vježbanja su mnoge, od poboljšanja izdržljivosti do gubitka kilograma i povećanja tonusa mišića. Sva ta dostignuća mogu dodati ogroman poticaj samopoštovanja i samopouzdanja koje s tim dolazi. Često se to dogodi i prije nego što shvatite. To je samo jedna od mnogih blagodati fizičke aktivnosti koja pojačava vaše tijelo, um i duh.

Bolji san

Ako imate problema s dobrim noćnim snom, vježba vam i u tome može pomoći. Fizička aktivnost povećava tjelesnu temperaturu, što može imati umirujuće učinke na um. Vježba također pomaže u regulaciji vašeg cirkadijskog ritma. Iako je poboljšanje sna psihološka korist od vježbanja, stručnjaci za spavanje preporučuju da ne vježbate neposredno pred spavanje.

Pojačavanje rada mozga

Vježbanje jača mozak na više načina, od izgradnje inteligencije do jačanja pamćenja. Studije na miševima i ljudima pokazuju da kardiovaskularne vježbe stvaraju nove moždane stanice - proces koji se naziva neurogeneza - i poboljšavaju ukupne performanse mozga. Također, vježbanje može spriječiti pad kognitivnih sposobnosti i gubitak pamćenja jačajući hipokampus. Taj dio mozda odgovoran je za pamćenje i učenje. Dakle, ako vam je potrebna inspiracija, vaša velika ideja može da dođe nakon šetnje ili trčanja.

Čak i ako radite puno radno vrijeme, potrudite se da nađete vremena da se posvetite sebi. Postoji bezbroj online treninga koje možete odraditi iz sigurnositi svog doma. Ako ste u nedostatku vremena, protegnite noge i izađite na svježi zrak.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori