Nikola Tesla: “OVO sam praktikovao godinama, održavajući vitalnim i tijelo i um!”

Nikola Tesla: “OVO sam činio mnogo godina
"Nakon nekoliko godina ove discipline, potpuno sam ovladao sobom"

“Nakon nekoliko godina ove discipline, potpuno sam ovladao sobom tako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čovjeka. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada.”

O Nikoli Tesli kao naučniku i izumitelju je puno toga napisano i izrečeno. Međutim još je mnogo toga o njegovom životu i radu malo poznato. Naprimjer to da je Tesla poznavao tajne starodrevne naoke o jogi. Dobar dio života upražnjavao neke od tih vježbi.

Vježbao je jogu i meditirao

Teslu danas neki nazivaju i jogijem novovjeke nauke, zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na nivou vrhunskih majstora joge, starodrevne naukeo tijelu, umu, svijesti i duši.

Promatrano, kroz prizmu nauke, o energetskim središtima tijela ili čakrama. Može se ustanoviti da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu od njih, odnosno da je dosegao visoke nivoe svijesti. Na svoj osebujan način i pod drugim nazivom, primjenjivao je vježbe joge (posebno koncentracije i meditacije) od rane mladosti i kroz njih uvelike sazrio u čovjeka neslućenih umnih sposobnosti i izuzetnih moralnih vrlina.

Nikola Tesla se smatrao vjernikom u Boga, a poštovao je sve religije. Uz kršćanstvo (pravoslavlje) iz kojeg je potekao, posebno se nadahnjivao učenjima hinduizma (točnije nauke Vedante). To nije bila usputna, već trajna ljubav. Jednom od svojih najboljih prijatelja, novinaru Robertu Johnsonu, poklonio je knjigu o hinduizmu.

Otkuda Tesli zanimanje za jogu i hinduizam? Poznato je da se još 1893. u Chichagu, tokom Svjetskog religijskog parlamenta, susreo sa Svamijem Vivekanandom, jednim od poznatih duhovnih učitelja iz Indije, koji je među prvima širio znanost joge u SAD-u. Vivekananda je Teslu upoznao s učenjem Veda, a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja.

Vivekananda je bio oduševljen Teslinim naučnim radom, a Nikola Svamijevom duhovnošću. Tesla se u opisu fizikalne stvarnosti počeo koristiti Sanskritskim riječima akasha (prostor ili tvar) i prana (dah ili energija).

Pranajama – upravljanje dahom

Da je Nikola Tesla vježbao pranajamu, svjedoči njegov prijatelj i životopisac John O’ Nill u knjizi “Nenadmašni genije – život Nikole Tesle”, objavljenoj 1944. godine:

“Pronašao je da je cijelog svojeg života osjećao neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Kada god bi duboko disao, obuzimalo ga je osjećanje lakoće, kao da mu je tijelo izgubilo težinu i može letjeti kroz zrak samo snagom njegove volje. U dječaštvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan.”

“Ono osjećanje uznesenosti koje je imao kada god bi duboko disao davalo mu je takav osjećaj lakoće da je uvjerio sebe da bi mu bilo lako letjeti kroz zrak samo ako bi mogao izmisliti neku mehaničku napravu koja bi ga odbacila i omogućila mu da savlada ono malo težine koja je, kako je mislio, još ostala u njegovom tijelu.”

Dubokim disanjem on je pročišćavao svoja pluća, izbacujući nešto zaostalog ugljičnog dioksida koji čini hemijski “pepeo” i dobrim je dijelom trom, i zamjenjujući ga zrakom koji sadrži mješavinu isto tako tromog dušika i aktivnog kisika. Pošto se kisik poslije toga nalazi u većoj količini nego obično, to on odmah počinje mijenjati hemijsku ravnotežu u tijelu. Podražaj na mozak proizvodi učinak koji se ne razlikuje mnogo od opijanja alkoholom. Pripadnici neke vrste vjerske sljedbe upotrebljavaju ovaj postupak da bi izazvali “tajne” ili “duhovne” doživljaje. Kako je taj 12-godišnji dječak mogao sve to znati?”.

Izvor: Atma.hr

Pročitaj više: Radio: Historijske činjenice i zanimljivosti

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)