Naučnici bez odgovora: Da li pun mjesec utiče na naš san?

Full moon with clouds.
Izvor: Pixabay.com

Sigurno ste čuli takozvani mit da pun mjesec može uticati na vaš san? Nerijetko se može čuti da je pun mjesec krivac za sve vrste neobičnih ponašanja i događaja. Za lunarne promjene kroz sve ove godine krive se, od pojačanih ubistava i čudnih ljudi koji tumaraju ulicama, do onih manje vjerovatnih u kojem se nesretne duše pretvaraju u vukodlake. Ova se „urbana legenda“ obično pripisuje holivudskom prikazivanju zastrašujućih događaja s punim mjesecom.

Jedno istraživanje je pokazalo da čak 60% ispitanika vjeruje da puni mjesec zaista ima uticaja na san.

Iako svjetlost punog mjeseca može izazvati nesanicu, još uvijek nedostaje velika naučna podloga koja bi definitivno dokazala snažan gubitak sna.

Pojačano svjetlo noću za vrijeme punog mjeseca može ometati san povećavajući vrijeme potrebno za spavanje. Na taj način smanjuje se kvalitet spavanja – rekao je član naučnog odbora SleepScore Labs, dr. Nate Watson.

Izvor: freepik.com
Ukoliko ne možete zaspati, popijte čašu vode.

Ovu izjavu potvrdilo je istraživanja iz 2013. godine koje je objavio dr. Cajochen na čelu Centra za hronobiologiju Univerziteta u Baselu, otkriva da lunarne faze zaista mogu uticati na san. Te promjene mogu uključivati manje duboki san, kraće trajanje spavanja i duže vrijeme za uspavljivanje. Ovo je vio prvi naučni dokaz da lunarni ciklus utiče na čovjeka. Istraživači su pokušali ponoviti nalaze analizirajući vlastite skupove podataka, ali što je zanimljivo, nijedan do sada nije bio uspješan.

Da postoji nešto poput mjesečeve pospanosti nije isključeno, međutim čvrsti podaci trenutno nisu uvjerljivi.

Da bi se istraživanje iz 2013. godine potvrdilo, potrebno nam je novo koje će dati iste rezultate, a još uvijek ga nemamo.

Bez obzira da li vjerujete čvrsto u moć punog mjeseca ili mislite da je sve to samo dobar marketing, naučnici još uvijek ne znaju pravi uticaj na vaš san. Zato za sljedeći lunarni ciklus pripremite masku za spavanje i sigurni smo da nećete vidjeti nijednog vukodlaka kako luta ulicama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori