Misteriozni nestanak avijatičarke Amelije Earhart

MisterijaAmelia
Bila je američka pionirka avijacije i borac za prava žena.

Amelia Earhart preletjela je 29.000 milja ekvatorijalnom rutom u pokušaju da putuje svijetom 1937. godine.

Niko nije mislio da će to biti njen posljednji let. Nestala je pod misterioznim okolnostima.

Prva je žena koja je tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik od 17. do 18. lipnja 1928. s pratiocem pilotom Wilmerom Stultzom

Amelia Mary Earhart rođena je u Atchisonu u državi Kansas, 24. srpnja 1897. Bila je kći Samuela Stantona Earharta i Amelie Otis Earhart. Amelia je bila pionir zrakoplovstva i osnivačica američke pilotske organizacije Ninety-Nine.

Također je bila prva žena koja je dobila nagradu Distinguished Flying Cross za svoj trud kao prva žena koja je samostalno preletjela Atlantski ocean.

Mlada Amelia pokazala je zanimanje za svijet zrakoplovstva. Njezina prva lekcija održala se 1921. godine na aerodromu Kinner u blizini Long Beacha nakon što je radila kao medicinska sestra, fotograf i vozač kamiona ...

Nešto prije svog 40 rođendana, krenula je u avanturu koju niko do tada nije uspjeo niti isprobao. Krenula je na let oko svijeta. Željela je da preleti Zemlju po dužini ekvatora.

Kao avion joj je stajao na raspolaganju Lockheed Modell 10 Electra.

Prvi pokušaj u martu 1937. godine je prekinut na Havajima zbog udesa prilikom uzlijetanja u kojem niko nije bio povrijeđen. Sa svojim navigatorom Fredom Nolanom startala je ponovo 21. maja 1937. u Miamiu.

Nakon nekoliko međuslijetanja u Brazilu, Zapadnoj Africi, Kalkuti i Rangunu nakon što je preletjela 3/4 planiranog, startala je 2. jula iz Lae u Novoj Gvineji da preleti zadnji dio (Pacifik).

Kursirala je prema ostrvu Howland gdje je još jednom htjela napraviti etapno slijetanje zbog sipanja goriva i odmora prije završne faze leta. Međutim, tu nikada nije sletjela. Nakon nekoliko radio kontakata sa zemljom avionu se gubi svaki trag.

Najveća potraga u dotadašnjoj historiji, pokrenuta je nakon njenog zadnjeg javljanja preko radija 2. jula u 8:45 h sve do 19. jula kada je američka vlada odustala od dalje potrage.

64 aviona i 8 ratnih brodova američke vojske su učestvovali u potrazi, više od 402.000 km2 Pacifičkog okeana je pretraženo, a sve to je koštalo od prilike 4 miliona američkih dolara. U tadašnje vrijeme je to vrijedilo kao danas 100 miliona dolara. Amelia Earhart je proglašena „nestala, vjerovatno mrtva“.

U njenu čast je 1938. na ostrvu Howland izgrađen svetionik.

Njeno tijelo, tijelo Freda Nolana i ostaci njihovog aviona nikada nisu pronađeni.

Pročitaj više: Šuškalo se da je zamrznut nakon smrti: Walt Disney, čovjek koji je svima uljepšao djetinjstvo

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)