Malta će plaćati turistima kako bi je posjetili ovog ljeta

The-Gloss-Magazine-Travel-Malta-2
Foto: The Gloss Magazine

Kako bi pokrenula turizam nakon pandemije koronavirusa, otočna država Malta je u petak najavila plan novčanog poticanja turista koji odsjedaju u hotelima. Ova novost trebala bi ugledati svjetlost početkom juna.

Kao navodi magazin Travel and Leisure, turistička uprava Malte platit će svakom posjetitelju koji rezerviše boravak od tri noći kod odabranih hotela s tri do pet zvjezdica.

Turisti koji odsjedaju u hotelima s pet zvjezdica dobit će 100 eura po osobi za svaku rezervaciju. Gosti hotela sa četiri zvjezdice "zaradit će" 75 eura, a posjetitelji hotela s tri zvjezdice 50 eura.

Ministar turizma Clayton Bartolo dodao je da će i hoteli davati jednake iznose udvostručujući ih na svim nivoima. Iz tog razloga, posjetitelji mogu dobiti i do 200 eura za trodnevni boravak u hotelu s pet zvjezdica. A oni koji odu na malteško ostrvo Gozo, dobit će dodatnih 10% poticaja.

Sa 3,5 miliona eura predviđenih za plan pokretanja turizma, zemlja se nada da može privući više od 35.000 turista.

Trenutno je Malta još uvijek u djelomičnoj blokadi zbog pandemije. Prije nekoliko dana su napravili prve korake ka ponovnom otvaranju. Nakon što su duži period radile samo prodavnice osnovnih proizvoda i druge trgovine ponovo će se otvoriti u ponedjeljak, 26. aprila, a od istog dana grupe do četiri osobe moći će se okupiti javno, navodi se na web stranici turističke uprave Malte.

U utorak, 1. juna, će država službeno biti otvorena za putnike. Prema podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, 27% prihoda nacionalne ekonomije dolazi od turizma. Uzevši u obzir navedeni postotak i pad broja turista u 2020. godini od 80%, razumljivo je zbog čega su vlasti pokrenule ovakav plan aktiviranja turizma.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)