Kada je pravo vrijeme da vaše dijete prestane koristiti pelene?

Prelazak od nošenja pelena do korištenja toaleta velika je prekretnica u djetinjstvu. Većina će djece biti spremna prestati koristiti pelene između 18 i 30 mjeseci starosti. Međutim, to sigurno nije slučaj za svu djecu. Neka djeca prestanu da koriste pelene tek nakon 4. godine.

Spremnost djeteta za razvoj igra veliku ulogu u određivanju godina kada može prestati koristiti pelene, ali isto tako i način na koji njihovi roditelji pristupaju odvikavanju. U nastavku pročitajte o nekim faktorima koji mogu uticati na dob kada je dijete konačno spremno prestati koristiti pelene.

Razumijevanje spremnosti za promjene

Budući da se svako dijete razvija svojim tempom, spremnost na promjene može zapravo prilično varirati. Neka istraživanja pokazuju da upoznavanje sa nošom prerano ili prekasno u djetetovom životu može dovesti do nazadovanja ili kašnjenja.

Studije pokazuju da je većina djece fizički i emocionalno spremna započeti korišćenje noše negdje između 18 i 24 mjeseca. Međutim, dob nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir kada se odlučuje je li zapravo pravo vrijeme za odbacivanje pelena.

Kada biste trebali započeti upoznavanje s nošom?

Da biste znali je li vrijeme da započnete s treningom u toaletu, potražite znakove spremnosti kod svog djeteta, uključujući:

Sposobnost praćenja jednostavnih uputa
Pokazivanje interesa za upotrebu nošr
Sposobnost sjedenja na stolici
Traženje zamjene zaprljanih pelena
Redovno pražnjenje crijeva

Ponekad prilagodba na novu rutinu zastoji ima manje veze s djetetovim nivoom vještina ili spremnosti, a više sa vašim roditeljskim postupcima. Ima li dijete pristup pelenama ili ne, može utjecati na to koliko vremena im treba da zapravo prestanu koristiti pelene i počnu koristiti toalet.

Bez obzira na njihovu dob, držanje pelena naokolo može djetetu nagovijestiti da niste toliko ozbiljni i da zapravo očekujete da će ih koristiti. Budući da im je ugodno koristiti pelene, a toalet im nije poznat, djeca će često odabrati ovu rutu.

Problem se još više pogoršava ako vaše dijete zatraži da koristi pelene. Tada vi kao roditelj morate odlučiti hoćete li ispuniti ovaj zahtjev ili ne. Ne popuštanje bi moglo dovesti do ljutnje i bijesa, ali predaja pelene mogla bi prouzročiti daljnja kašnjenja u treniranju.

Držanje pelena izvan vidokruga vašeg djeteta može pomoći u rješavanju ovog problema. Ako mislite da je vaše dijete zaista spremno da završi s pelenama, spremite ih negdje gdje ih dijete ne može vidjeti ili im pristupiti. Svaka promjena zahtjeva vrijeme i strpljenje, a vi se potrudite da se mališani osjećaju sigurno u svakoj novoj promjeni na koju ih želite naviknuti.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)