Ročište Darku Elezu odgođeno, tužilac bi mogao da ga vrati u Srbiju

Duško Tomić, rekao je da je ročište Elezu o izjašnjenju o krivici njegovog klijenta, koje je bilo zakazano za jutros, odloženo.

Ni on nije obavešten kada bi moglo da bude održano.

Tomić je rekao da mu je tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara rekao da nije čak napisao ni predlog i obrazloženje za određivanje pritvora.

On je istakao da ima informacije da će Tužilaštvo BiH Elezu suditi u predmetu "Lutka". To prema bilateralnom sporazumu BiH i Srbije od 2015. godine nije moguće, tvrdi Tomić.

"Ukoliko budu tražili da mu se sudi u BiH za predmet "Lutka", od međunarodnih instanci ću tražiti da se Elez vrati u Srbiju", rekao je.

Darko Elez, kojeg je Srbija izručila BiH, danas je trebalo da se pojavi pred Sudom BiH u 9 časova. Elez je sinoć izručen BiH iz Srbije, gde je uhapšen u decembru prošle godine.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić podsetila je da je protiv Eleza podignuta optužnica i da je reč o predmetu koji se odnosi na organizovani kriminal.

BiH je tražila izručenje radi vođenja krivičnog postupka Elezu. Kao i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog dela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu "Lutka".

Također radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ta istraga odnosi se na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH.

Među njima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine.

Zatim, iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

(Kurir.rs/ATVBL)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori